Matematik

bevis

30. november 2011 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

har skulle lave et bevis (se vedhæftet fil), som har taget mig en del tid. Vil derfor gerne have et par kyndige øjne der kigger på mit foreslag til et bevis, og siger mig om dette vil holde som et formelt bevis.
;)

Vedhæftet fil: bevis.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at bevise et specialtilfælde af Cauchy-Schwarz' ulighed i et n-dimensionalt Euklidisk vektorrum:

(∑xi2) · (∑yi2) ≥ (∑xi·yi)2 ,

her med x1 = ... = xn = 1, og yi = ti .

Det er vanskeligt at gennemskue, hvad der foregår i dit bevis.

Betragt i stedet polynomiet

p(x) = (x + t1)2 + ... + (x + tn)2 .

Det er et polynomium af 2. grad i x og det er ikke-negativt for alle x , hvorfor det har højst een reel rod, så dets diskriminant d må være 0 eller negativ. Da vi kan skrive

p(x) = n·x2 + 2·(∑ti)·x + ∑ti2 ,

må der derfor gælde

d = (2·∑ti)2 - 4·n·∑ti2 ≤ 0 , eller

n·∑ti2 ≥ (∑ti)2

 


Skriv et svar til: bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.