Fysik

Kraftmoment

02. december 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Okay, I har nok bemærket, at jeg har lavet en del posts, hvor jeg prøver at få en forståelse bag kraftmomentet. Har hele tiden tænkt på det som en kraft, men hælder nu snarere til, at det er en slags tendens til vridning/drejning, som er svært at forklare hvad egentlig er.
Når den udledes så kigger man på det i'te legeme og siger, at det har en vis tangentiel kraft virkende på sig (som man ikke direkte ved hvad er):
Fitan = mi*aitan
=>
Fitan * r = mi*r^2*aitan
=>
τi = Ii * α
Og man summerer over alle torques og finder den rotationelle analog til Newtons 2. lov.
Jeg har efterhånden lært at acceptere denne udledning, selvom jeg synes at torque begrebet er ret abstrakt - måske fordi, jeg er fanget i den lineære mekaniks tænkemåde.
Men jeg kunne godt tænke mig lidt intuition bag det ved, at I forklarer mig følgende:

Hvorfor skaber en større torque en større vinkelacceleration - eller hvorfor skaber en kraft ydet længere væk fra rotationsaksen en større vinkelacceleration. Det følger fra ovenstående, men det henviser alt sammen til dette lidt abstrakte begreb torque. Kan I derfor ikke forklare mig det uden ligninger, men udelukkende ud fra rationelle, fysiske argumenter?
Mange tak :)


Skriv et svar til: Kraftmoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.