Matematik

Bevis for Fermat-tal

08. december 2011 af boel27 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder midt i min SRP, og er sku blevet i tvivl om hvad det er Fermat beviser? Some help. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Tænker  du Fermats sætning om stationære punkter?


Svar #2
08. december 2011 af boel27 (Slettet)

Jeg har vedhæftet beviset. :)
Vedhæftet fil:Billede 1.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Hvad siger den sætning, som du lige har vedhæftet beviset for?


Svar #4
08. december 2011 af boel27 (Slettet)

Dette er hvad der kommer før:

Vedhæftet fil:Billede 3.png

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Det du vil vise er altså lemmaet? At to forskellige Fermat-tal er indbyrdes primiske?


Svar #6
08. december 2011 af boel27 (Slettet)

Så det er hvad beviset beviser? - for det er det jeg er i tvivl om. Hvad det er beviset beviser?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Ja, prøv eventuelt at læse hvad lemmaet  nederst fra Billede 3 siger, og så lige efter læs konklusionen i beviset fra Billede 1.


Svar #8
08. december 2011 af boel27 (Slettet)

Mange tak :) - det hjalp mig. 
Hvis jeg skal bevise at der er uendelig primtal, er det så nødvendigt at inddrage dette med Fermat-tal?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Det er ikke nødvendigt, men det er nu engang det der lægges op til i materialet du vedlægger. Hvis hovedmålet er at bevise at der uendelig mange primtal kan du godt undgå det med Fermat, men jeg kender jo ikke din opgaveformulering.


Svar #10
08. december 2011 af boel27 (Slettet)

Mit problem er jeg ikke ved, hvilken sammenhæng jeg skal sætte den ind, for jeg har gennemgået Euklid og skal efter Fermat gennemgå Euller. Men syntes ikke helt der er den store sammenhæng. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Hmm...men hvis det er det du har fået besked på, så må du hellere holde dig til det. Måske går sammenhængen op for dig senere.


Svar #12
08. december 2011 af boel27 (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Du har været en stor hjælp. 


Svar #13
08. december 2011 af boel27 (Slettet)

Det virker som om du har styr på det, så tænkte på jeg lige ville stille dig et spørgsmål mere. kan du forklare det bevis jeg har vedlagt? 

Vedhæftet fil:Billede 1.png

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Vi antager der kun er endeligt mange primtal. Hvis dette viser sig ikke at kunne lade sig gøre, må der være uendelig mange.

Antag altså, der er j primtal p1,...,pj. Lad x og n være naturlige tal, der opfylder at n er mindre eller lig x.

Unaset hvad n kan tallet skrives på formen:

n=n12 · m, 

hvor m defineres som produktet:

p1b1 •p2b·...•pjbj

hvor alle b'erne er enten 0 eller 1. m skrives på denne måde fordi ethvert naturligt tal (større end 1) kan skrives som et produkt af primtal. Men vi antog jo, at der kun var j forskellige primtal at vælge mellem. Er du med på at m så skrives sådan? Hver af faktorerne giver enten 1 (hvis b er 0), eller pågældende p (hvis b er 1).

Der er her 2j kombinationer for hvad m kan være, idet der to muligheder (0 og 1) på j pladser. Derfor 2j.

Da n1 er mindre eller lig kvadratroden af n (husk n=n12 · m), som igen er mindre end kvadratrod x (da n er mindre eller lig x).  Så der er højst kvadratrod x muligheder for hvad n1 kan være, da n 1 jo er mindre end kvadratrod x.

Husk, n=n12 · m. Der var 2j muligheder for m, og kvadratrod x muligheder for n1 . Altså 2j gange kvadratrod x muligheder for n, dermed:

x mindre end eller lig 2j gange kvadratrod x., hvilket ikke gælder hvis vi ser på et stort nok x. Altså har vi en modstrid. Derfor kan der ikke være endeligt mange primtal, ergo der må være uendeligt mange.

Spørg hvis der er noget tvivl.


Svar #15
09. december 2011 af boel27 (Slettet)

Kan du give mig et eksempel på et for stort x?


Skriv et svar til: Bevis for Fermat-tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.