Fysik

Energiniveau for grundtilstand, Cu (energiniveaudiagram)

13. december 2011 af Miliaah (Slettet)

Hi dudes og dudetter

Jeg skal lave et energiniveaudiagram for Kα og Kβ fra første orden, og har søgt overalt på nettet og i bøger efter energiniveauet for grundtilstanden i et kobberatom (K-skallen).

 

I databog fysik kemi fandt jeg tabelværdierne for bølgelængderne til Kα og Kβ (s. 198, 10. udgave, 4. oplag, år 2003-versionen).

Ved siden af disse stod værdier for "K-kant" (også angivet som bølgelængder).

Hvad er "K-kant"?

Og kan I hjælpe mig med at finde energiniveauet for grundtilstanden (for Cu)?

 

Kind regards

Miliaah

 

p.s. hovedemnet er røntgenstråling :]


Svar #1
14. december 2011 af Miliaah (Slettet)

Og et ekstra bonusspørgsmål:

Svarer bindingsenergien for en elektron i K-skallen (den inderste skal) til energiniveauet for grundtilstanden?

I Fysik i Røntgen står der, at bindningsenergien for en K-elektron i et brint "kun er 13.6 eV", som jo er den samme energiniveau som i grundtilstanden, dog negativ. Gør dette sig gællende for alle atomer? 


Svar #2
14. december 2011 af Miliaah (Slettet)

Og på http://phys.au.dk/fileadmin/site_files/gymnasie/bes%C3%B8gsservice/%C3%B8velser/xray.pdf står formlen

En=-13.6 eV *Z2/n2

Hvor Z angiver protrontallet, n∈N og beskriver de forskellige skaller (K=1,L=2,M=3, ... ovs.)

 

Jeg kan sagtens se at der må være en sammenhæng mellem den og Bohrs postulater, men ikke jeg kan ikke umiddelbart udlede den og har kun set formlen det ene sted.

Hvordan udledes denne formel? - såfremt den passer.


Skriv et svar til: Energiniveau for grundtilstand, Cu (energiniveaudiagram)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.