Fysik

Bølgelænden - help

15. december 2011 af bugmenot111222333 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg vil gerne have hjælp med denne her:

 

En lysstårle fra et Geisslerrør sendes mod et gitter med gitterkonstanten 10000 nm. Fra gitteret sendes lyset mod en skærm i afstanden b = 3,50m fra gitteret. I 1.ordensspektret ses en plet (linje) i afstanden 23,0 cm fra 0. ordens pletten.

 

Beregn bølgelænde for lyset der giver den omtalte plet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2011 af WHiP (Slettet)

Brug gitterligningen:

d*sin(θ)=m*λ

Hvoraf d er gitterkonstanten, θ er vinklen for den orden der afviger fra gitterets normal, og m er ordenen som i dette tilfælde er 1 og kan udelades. Herefter isolere du lambda i formlen og får:

λ=d*sin(θ)


Skriv et svar til: Bølgelænden - help

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.