Matematik

Bevis af ulighed

15. december 2011 af xera (Slettet)

hej kære brugere

Jeg skal bevise følgende ulighed

ln(1-x) > -(x/(1-x))

selvfølgelig skal x<1, men hvordan skal jeg bevise uligheden?

Hjælp vil være meget værdsat


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2011 af peter lind

Træk alt over på venstre side så du har f(x) > 0. Find grænseværdien for f(x) ->1.gang evt med 1-x. Det er især fortegnet du skal lægge mærke til Find f'(x) og brug dette til at finde lokale ekstremaer og monotoniforhold.


Svar #2
16. december 2011 af xera (Slettet)

Jeg kan skam mærke at det her med grænseværdier ligger lidt langt væk. altså man får

ln(1-x) + (x/(1-x)) > 0

men hvis f(x) -> 1, skriver man så

ln(1-x) + (x/(1-x)) -> 1 og hvordan regner jeg det ud?

Jeg kan godt finde ud af det hvis en x-værdi går mod noget, men jeg kan virkelig ikke huske hvad jeg skal gøre når det er en funktion.


Svar #3
16. december 2011 af xera (Slettet)

altså for at finde ln(1-x) + (x/(1-x)) -> 1, skal jeg så løse ligning med hensyn til x? altså skrive

ln(1-x) + (x/(1-x)) = 1

gør jeg ovenstående får jeg at x = -5,3 eller x = 0,68, men er det overhovedet rigtigt? og hvis det er kan x vel ikke være -5,3. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2011 af peter lind

hvis du ganger dein ligning med 1-x får du (1-x)ln(1-x) +x.   1-x vinder over logaritmefunktionen så det første led går mod 0 for x -> 1  Det sidste led går mod 1 for x -> 1 Udtrykket må så være positiv i en omegn omkring x=1


Skriv et svar til: Bevis af ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.