Matematik

Eksponentielle sammenhænge?

18. december 2011 af Andersheedegaard (Slettet) - Niveau: C-niveau

Mængden af et radioaktivt stof aftager eksponentielt med tiden. Halveringskonstanten afhænger af hvilket stof, der er tale om. For C-14 (kulstof 14) er halveringstiden 5730 år. Kulstof 14 kan bruges til aldersbestemmelse af gammelt organisk materiale, fx moselig som Grauballemanden. I denne opgave ser vi på C-14.

 Bestem fremskrivningsfaktoren pr. 1000 år, dvs. regn i enheden "1000 år", så t½=5,73


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2011 af mathon

                       m = mo·(1/2)t/5730 = mo·((1/2)1000/5730)n  =  mo·((1/2)1/5,73)n  =  mo·0,886062n


Svar #2
18. december 2011 af Andersheedegaard (Slettet)

Er det svaret? fatter intet af det der...


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2011 af mathon

 

                            fremskrivningsfaktoren pr 1000 år er 0,886062


Svar #4
18. december 2011 af Andersheedegaard (Slettet)

okay men hvor mange procent C-14 henfalder på 1000 år?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2011 af mathon

1000 årigt henfald:

                                            Δm = mo - 0,886062·mo = (1-0,886062)mo

relativt hendfald    
                                            Δm/mo = 1-0,886062 0,1139

relativt hendfald
i procent
                                            (Δm/mo)·100 0,1139·100% = 11,39%                                          


                                                     


Svar #6
18. december 2011 af Andersheedegaard (Slettet)

Tak for det.

mangler kun tre nu :D

3. Sæt mængden af C-14 i en organisme til 100% ved dødstidspunktet. Opstil en ligning, der beskriver, hvor mange procent C-14, der er tilbage efter x - tusind år.


4. Tegn en graf for den fundne sammenhæng.


5. I forhold til dødstidspunktet indeholder Grauballemanden i dag (2010) 75,7% C-14.
Hvornår døde Grauballemanden?

Hvordan kan du det her det er jo galt??


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2011 af mathon

3)
                    m = 100·0,886062n

 

5)
                  m/mo = 0,886062n

                  0,757 = 0,886062n

                  log(0,757) = log(0,886062)·n

                  n = log(0,757) / log(0,886062)  ≈ 2,301

alder =      2,301 · (1000 år) ≈ 2300 år
                
                    
 


Skriv et svar til: Eksponentielle sammenhænge?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.