Matematik

kritisk punkt

18. december 2011 af Michael28 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

Jeg har en opgave som ser følgende ud:

f(x,y) = -y+x^2-2xy+y^3

Det oplyses at de kritiske punkter opfylder ligningen:

0 = -1 - 2y + 3y^2.

Hvordan ville i regne den ud?

Mvh Michael


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2011 af mathon

dvs

           kritiske punkter
                                           (x1,-(1/3))   og    (x2,1)


Svar #2
18. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hej Mathon.

Tak for svaret, men jeg blev desværre ikke så megegt klogere af det. Jeg vil jo gerne lære hvordan man regner det ud, og ikke bare få resultatet.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2011 af mathon

indre kritiske punkter
kræver
                               fx = fy = 0


             fx = 2x - 2y = 0     

             fy = -1 -2x + 3y2 = 0
dvs
             fy = -1 -2y + 3y2 = 0         som behandlet ovenfor

og
             fx = 2x - 2y = 0
                                  fx = 2x - 2(-(1/3)) = 0
                                         x - (-(1/3)) = 0
                                         x = -(1/3)      altså punktet (-(1/3);-(1/3))

                             

             fx = 2x - 2y = 0                                  
                                  fx = 2x - 2·1 = 0
                                         x - 1 = 0
                                         x = 1     altså punktet (1;1)


Svar #4
18. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hejsa igen.

Mange tak for svaret, nu er jeg blevet lidt klogere :-)

Jeg tænkte på de -1/3, hvor får du dem fra?

Svaret på spørgsmålet, ser sådanne ud (vedlagt billede)

 

Der står i det spørgsmål som er her i tråden:

(x,y) = (1, ?) eller (x,y) = (-1/3, -1/3).

Hvad menes der med det ift du jo får 2 tal, men i spørgsmålet er der 4 tal-

Hvorfor regner du kun ift til x?

Håber du/i har tid til at besvare mine spørgsmål.

Mvh Michael

Vedhæftet fil:Nyt billede (14).bmp

Brugbart svar (1)

Svar #5
19. december 2011 af mathon

kommer af
                             0 = -1 - 2y + 3y2

                             3y2 - 2y - 1 = 0

a = 3
b = (-2)
c = (-1)

 d = b2 - 4ac = (-2)2 - 4·3·(-1) = 4 + 12 = 16
 √(d) = √(16) = 4

        
                            y = (-b ± √(d)) / (2a)  = (-(-2) ± 4) / (2·3)  = (2 ± 4) / 6 = (1 ± 2) / 3

                                    y1 = (1 - 2) / 3 = -1/3           y2 = (1 + 2) / 3 = 1

                                         


Svar #6
19. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hej Mathon

Mange mange tak for hjælpen, jeg er helt med på det nu :-)

vh Michael


Skriv et svar til: kritisk punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.