Matematik
Maclaurinrække for stamfunktion
Hej.
I forlængelse af dette spørgsmål:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1125657
er jeg (sammen med hjælpe herinde fra) være ved at tykke mig igennem disse spørgsmål(vedlagt på fil)
Jeg er nu kommet til anden sidste, dvs spørgsmål 5.
Kan i hjælpe mig med den?
Mvh Michael
Svar #1
21. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
En stamfunktion F(x) til f(x) fås ved ledvis integration af Maclaurinrækken for f(x). Konstantleddet afpasses således, at F(0) = 0 . Det er allerede angivet i svaret til at være 0.
Svar #2
21. december 2011 af Michael28 (Slettet)
Hej Andersen.
Mange tak for svaret. Jeg kan se i en af mine andre opgaver, står der F(0) = 9
Hvordan ville udregningen så se ud?
Mvh Michael
Svar #3
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
Hejsa.
Jo, jeg har fundet ud af opgaven, undtagen der hvor F(0)=9
Til andre:
Jeg integrerede funktionen fra spørgsmål 2 (se link)
(1/2)*x+(1/6)*x^2+(1/24)*x^3
og fik:
(1/4)*x^2+(1/18)*x^3+(1/96)*x^4
hvis man ser i opgaven(se vedhæftet) er det 18 der mangler i dette tilfælde.
Jeg er nu meget i tvivl om hvis der fx står F(0) = 9, hvordan udregningen så ser ud?
Håber i vil hjælpe det sidste stykke her :-)
Mvh Michael
Svar #4
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#3
Hvis det var givet, at F(0) = 9, ville konstantleddet så være 9 .
Svar #5
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
Hvordan ville udregningen så se ud?
Jeg har lidt svært ved at se hvor F(0)=9 skal puttes ind i:
(1/2)*x+(1/6)*x^2+(1/24)*x^3
?
Mvh Michael
Svar #6
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
Hvis opgaven var sat sådan op(vedhæftet)
ville jeg så kunne spotte med det blåtte øje at resultat er 5?
Svar #7
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#5
Man finder jo ved ledvis integration
F(x) = k + ∑∞n=1 an·xn ,
hvor det er klart, at F(0) = k .
Svar #8
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#6
Har det spm. nogen sammenhæng med den tidligere del af opgaven?
Svar #9
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
ej bare glem min sidste kommentar, Jeg sidder bare og bliver frustreret lige nu, fordi jeg tænker det hele så meget forkert.
Jeg sad lige og kigget et andet opgaveark, og der skulle man finde eksponenten(vedhæftet), istedet for som tidligere en tæller.
Lige et sidste spørgsmål, hvordan djævlskab ville du få et resultat i spør 2 ud af oplysningerne?
Mange mange tak for hjælpen.
Svar #10
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
#6
Har det spm. nogen sammenhæng med den tidligere del af opgaven?
Nej det var bare mig der var dum....
Svar #11
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#9
Man kender rækken for sin(x):
sin(x) = x - x3/3! + x5/5! - ...
Derfor er
f(x) = sin(x2) = x2 - (x2)3/3! + (x2)5/5! - ...
Svaret på Opg 6, spm 2 er derfor 2·5 = 10 .
Svar #12
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
ah ha ok, så kan jeg meget bedre se det nu.
Ville man ikke kunne taste noget smart ind på maple for at få resultatet?
Svar #13
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#12
Hvorfor blande computerprogrammer ind i dette? Man har da mere overblik over det ved manuel regning.
Svar #14
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
Ja det er også rigtig Andersen. Det er fordi min eksamen i Calculus foregår på den måde, at man indtaster et helt tal ind i firkanten, som du nok har set på nogle af opgaverne. Derfor "behøves" jeg ikke og have alle mellemregninger osv ned på papir, for at komme til et resultat. Selvfølgelig skal jeg det nogle gange, der kan det ikke undgås, men da jeg ikke er særlig god til matematik, vil jeg gerne prøve at gøre mig så sikker så muligt i de besvarelser jeg kommer til at lave.
Det skal dog nævnes at jeg synes matematik er rigtig sjovt, men jeg ville fx ikke komme særligt langt med det, hvis du og andre ikke havde hjulpet herinde. Jeg tror jeg prøver at finde en anden opgave i samme spørgsmål, og se om jeg kan løse den.
Det er fedt du har hjulpet så meget indtil videre, tusind tak for det ihvertfald.
Svar #15
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
fedt Andersen, så er jeg ved at være med.
Jeg er med på opskrivningen osv nu. Kan man sige at man sætter nævneren ind på x`s plads, og derved får man 5*2
Svar #16
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
hm, her er det lige omvendt, at det er tælleren der mangler
Svar #17
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#15
Der er tale om at benytte regneregler for eksponenter
(x2)5 = x2·5 = x10
Jeg forstår ikke, hvad du mener med "at sætte nævneren ind på x's plads".
Svar #18
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
klart ja cool. Jeg er blevet meget klogere her på de sene nattetimer.
Når du engang har tid, vil du så også lige vise mig hvordan du regner tæller ud også?
Svar #19
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#16
Det er nævneren i det tredje led, der mangler.
Her er der tale om funktionen
f(x) = x2·sin(x) = x2·(x - x3/3! + x5/5! - ...)
= x3 - x5/3! + x7/5! - ...
Man ganger hvert led i rækken for sin(x) med x2 .
Svar #20
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)
ok.
f(x) = x2·sin(x) = x2·(x - x3/3! + x5/5! - ...)
= x3 - x5/3! + x7/5! - ...
hvorfor skal du have (i første linje) (x-x^3) når det ikke er i næste led x^5
