Matematik

matrix, basis... hjælp søges

29. december 2011 af kla08 (Slettet)

er der en der kan hjælpe med del 3 og 4 i denne opgave, som jeg vedhæfter? 

jeg ved ikke hvordan jeg skal finde ud af det. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

En oplagt basis for V er

{ (1 , 0 , 1)  ,  (1 , 1 , 1) }


Svar #2
29. december 2011 af kla08 (Slettet)

Andersen - forklaring tak????


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. december 2011 af whereab (Slettet)

#2

Du kan skrive på følgende måde:

V = (r+2s,  2s r+2s) = (r,  0,  r) + (2s,  2s,  2s) = r·(1, 0, 1) + s·(2, 2, 2)

så 

V = span{ (1, 0, 1) , (2, 2, 2) } = span{ (1, 0, 1) , (1, 1, 1) }


Svar #4
29. december 2011 af kla08 (Slettet)

jeg har selv lavet del spørgsmål 1 og 2. 

jeg mangler hjælp til del spørgsmål 3. og 4. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. december 2011 af whereab (Slettet)

3. Ja

4. Nej


Svar #6
29. december 2011 af kla08 (Slettet)

kan du argumentere for det? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. december 2011 af whereab (Slettet)

Er de to vektorer lineært uafhængige, og tilhører de span{ (1, 0, 1), (1, 1, 1) } ?


Svar #8
29. december 2011 af kla08 (Slettet)

der står det der står i spørgsmålet, som jeg har vedhæftet, andet er ikke oplyst. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. december 2011 af whereab (Slettet)

Vektorerne (0, 1, 0) og (1, 0, 1) er en basis for hviss de to vektorer er lineært uafhængige, og begge tilhører span{ (1, 0, 1), (1, 1, 1) }.


Svar #10
29. december 2011 af kla08 (Slettet)

ok, men hvordan ved vi om de er lineært afhængige og tilhører span? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. december 2011 af whereab (Slettet)

To egentlige vektorer er lineært uafhængige hviss de ikke er proportionale.

En vektor tilhører span{ (1, 0, 1), (1, 1, 1) } hviss den kan skrives som en egentlig linearkombination af (1, 0, 1) og (1, 1, 1)


Svar #12
30. december 2011 af kla08 (Slettet)

Okay, men hvad mener du med om de er proportionale? hvordan afgøre man det? 

jeg ved ikke om du gider at skrive beregningen op, så det er helt klart for mig. jeg skal nemlig til eksamen og disse er "øvelses" opgaver. 


Brugbart svar (2)

Svar #13
30. december 2011 af whereab (Slettet)

Okay

3. 

Vektorerne (0, 1, 0) og (1, 0, 1) er ikke proportionale, da vi ikke kan finde et tal t således at (0, 1, 0) = t·(1, 0, 1).  Så vektorerne er lineært uafhængige. 

(0, 1, 0) og (1, 0, 1) tilhører begge span{(1, 0, 1), (1, 1, 1) } fordi vi kan skrive:

(0, 1, 0) = -1·(1, 0, 1) + 1·(1, 1, 1)  og  (1, 0, 1) = 1·(1, 0, 1) + 0·(1, 1, 1)

Derfer er { (0, 1, 0), (1, 0, 1) } en basis for V

4.

(0, 1, 1) og (1, 0, 1) er lineært uafhængige, men vektoren (0, 1, 1) tilhører ikke span{(1, 0, 1), (1, 1, 1) } fordi vi ikke kan skrive (0, 1, 1) som en linearkombination af (1, 0, 1) og (1, 1, 1) dvs. der findes ikke to reelle tal r og s sådan at

(0, 1, 1) = r·(1,0,1) + s·(1,1,1)

Derfor er { (0, 1, 1), (1, 0, 1) } ikke en basis for V

 

 


Svar #14
30. december 2011 af kla08 (Slettet)

tak skal du have for din hjælp. 


Skriv et svar til: matrix, basis... hjælp søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.