Fysik

Hvad er energi i grunden?

03. januar 2012 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa. Er der nogen der kan forklare mig, hvad energi i grunden er?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2012 af SuneChr

Energi optræder i forskellige former og måles i samme enhed, Joule. Den klassiske definition på energi, indenfor fysikken, er evnen til at udføre arbejde.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2012 af YoungSlowy (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2012 af den første mohikaner

Som SECC skriver.

 

Ellers kan jeg tilføje at energi kan optræde i mange former. Disse former er ikke ligeværdige, da de ikke kan omdannes til hinanden fuldstændigt.

Man regner indenfor den klassiske fysik ofte med det der hedder energibevarelse. Det betyder at den samlede energi er konstant (se evt Bernoulli's princip).

Man kan brænde noget træ og varme sin stue. Dette svarer til man omdanner den kemiske energi i træet til termisk energi. Man kunne også tænde den elektriske ovn. Den vil så omdanne elektrisk energi til termisk energi.

Hvis man bagefter ville lave varmen om til elektricitet igen er der nogle begrænsninger. Det er nogle ligninger der beskriver hvor meget energi der kan udvindes når energien "stiger i kvalitet" (se evt Carnot-ligninger).

Man bruger udtrykkene Exergi(høj) og anergi(lav) om kvaliteteten. Varme er har den laveste kvalitet, da det egentlig bare er tilfælgelige bevægelser af molekylerne. Elektrisk energi kan omdannes fuldstændigt til varme det er derfor exergi. Man kan sige exergi er den del af det udførte arbejde man kan bruge til noget !

Ellers kan jeg tilføje at energi og masse er to sider af samme mønt. Når en atombombe sprænger er der ikke energibevarelse i den klassiske forstand. Derimod omdannes en lille smule masse til energi (ved Hiroshima var denne masse 0,6 gram). Med Einsteins formel sættes denne sammenhæng i den berømte:

 

E = m * c^2

E: er energien som her angives i MeV (kan variere)

m: er massen angivet i MeV/C^2 (kan variere)

c^2: er lysets hastighed  C i anden. (Dette er en konstant da lysets hastighed i vakuum overraskende nok er konstant for alle betragtere, ligemegt hvordan de selv bevæger sig etc)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2012 af zezima (Slettet)

Det er jo svært at sige, hvad det er. Eksperimenter viser, at det er en størrelse, der altid er bevaret og netop derfor har den så kollosal betydning for al fysik. Jeg tror ikke, der er nogen som grundlæggende kan sige, hvad energi er. Se evt. physicsforums, hvor jeg mener der under classical mechanics var en lang diskussion af begrebet energi, der både gik udenom termodynamikken og den analytiske mekanik, som er en reformulering af den klassiske mekanik med bevarelsessætninger. 


Skriv et svar til: Hvad er energi i grunden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.