Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Hvordan påvirker krisen de danske husholdningers købsadfærd og ved køb af bolig?

11. januar 2012 af Liamfyren (Slettet)

Hey Studieportalen.

 

Sidder med en SRO opgave, som skal afleveres her på fredag og er nu gået lidt i stå ved dette spørgsmål: 

Hvordan påvirker krisen de danske husholdningers købsadfærd generelt og ved køb af bolig

 

Det kunne være rigtigt lækkert med noget inspiration :) 

 

Mange tak. 


Brugbart svar (3)

Svar #1
11. januar 2012 af Walras

Eventuelle årsager til faldende forbrug:

En række husholdninger har fået mindsket den disponible indkomst i forbindelse med krisen i forbindelse med overgangen til arbejdsløshed. Det fordrer, at forbruget nedsættes. Da krisen desuden ikke virker til slutte foreløbig, er der ej heller udsigt til, at indkomsten snarligt vil øges. Selv om husholdningerne forbrugsudjævner rationelt, vil de således nedsætte forbruget. 

De øvrige husholdninger vil, når der jævnligt varsles fyrerunder og tales om arbejdsløshed, være mere påpasselige med at forbruge og således i stedet øge opsparingen. Det er en naturlig konsolideringsproces, hvor husholdninger i krisetid bliver mere risikoaverse og således indstiller sig på risikoen for, at arbejdsløshed i husholdningen kan forekomme.

Husholdningerne indser, at staten må overholde sin intertemporale budgetrestriktion, hvorfor staten ikke på sigt kan holde til at have underskud og således vedvarende optage gæld. Derved vil husholdningerne forvente, at staten på sigt vil stramme budgettet op - enten ved skattestigninger eller ved færre offentlige ansatte/investeringer. For at forberede sig på dette, virker det plausibelt, at husholdningerne vil spare endnu mere op på kort sigt og således forbruge mindre.

Krisen har budt på fald i både aktier og huspriser. For mange hustande betyder det, at deres velstand er mærkbart mindsket. Da forbruget må antages at påvirkes både af ændringer i indkomst såvel som i velstand, må det derfor forventes, at forbruget mindskes i et eller andet forhold til faldet i husholdningernes velstand. 

Du kan selv overveje, hvordan krisen eventuelt kan frembringe (og har frembragt) konditioner, der trækker i retning af at øge forbruget. Det overordnede billede er dog, at årsagerne til faldende forbrug dominerer årsager til øget forbrug, men det er jo det, der forsøges ændret igennem aktiv politik. Hvis du ønsker at teoretisere omkring renten, så bemærk venligst, at der er forskellige effekter, som trækker i hver sin retning.


Svar #2
11. januar 2012 af Liamfyren (Slettet)

Mange tak for svaret, selvom jeg godt nok har svært ved at forstå det. 


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. januar 2012 af Walras

Hvis du vil have noget nærmere uddybet, må du jo spørge ind til det.


Svar #4
11. januar 2012 af Liamfyren (Slettet)

Jeg har fået det hele på plads nu! 

En kæmpe hjælp :) 


Skriv et svar til: Hvordan påvirker krisen de danske husholdningers købsadfærd og ved køb af bolig?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.