Fysik

Solen

11. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

Solen udsender en samlet effekt på 3,85·1026 W.
a) Før man fandt ud af, at der var noget, der hed fusionsprocesser,
var Solens kæmpestore energiudladninger et mysterium.
Forestil dig fx, at Solens energi kom fra afbrænding af benzin
(brændværdien er 42,7 MJ/kg). Hvor mange tons benzin skulle
Solen så afbrænde pr. sekund?

3,85*10^26 J*s=42,7*10^6 J/kg*m

m=9,0164*10^18 kg*s=9,0164*10^5 tons pr. sekund.

Har jeg regnet rigtig?


b) Solen har en masse på ca. 2·1030 kg. Hvor længe ville Solen
kunne lyse, hvis den bestod af ren benzin?

opg 2. I dag ved vi, at Solens energi kommer fra fusionsprocesser. Hver gang
atomkerner smelter sammen, afgiver de energi og mister en smule af
deres masse. Ifølge Einsteins masse–energi–relation er sammenhængen
mellem den forsvundne masse Δm og den opståede energi ΔE
ΔE = Δm · c2
Størrelsen c er lysets hastighed og c = 3,0·108 m/s.


a) Hvor mange tons mister Solen af sin masse hvert sekund på
grund af fusionsprocesserne (Solen udsender en samlet effekt
på 3,85·1026 W)?


b) Hvor stor en del af sin samlede masse har Solens mistet i sin
levetid på 4,7 milliarder år?

Nogen der vil hjælpe mig med opg. 2 og opg. b? på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2012 af Enhver (Slettet)

Ja, det har du sådan cirka...  m = 9,0164*1018 kg = 9,0164*1015 tons 

b)     Hvis du sætter disse to formler lig med hinanden     E = L*m    E = P*t    

           får du dette       L*m = P*t          og du kender både brændværdien, masen og effekten. Dvs. at tiden kan beregnes    t = (L*m) / P = (42,7 MJ/kg * 2·1030 kg) / (3,85·1026 W) = ..........

 

opg 2

a)    ΔE = Δm · c2     og      ΔE = P*t          dvs.      P*t = Δm · c2           Den forsvnudne masse er derfor 

   Δm = (P*t) / c2


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2012 af peter lind

b) brug at i tiden T er der afbrændt masse dit svar i a gange T

2) Principielt den samme udregning som i 1. Her er "brændværdien" pr kg blot 1kg*c2


Svar #3
11. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

Jeg får t=2,2182•10^11 sekunder. Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

hvordan kommer du frem til dette i opgave 1 a) m=9,0164*10^18 kg*s=9,0164*10^5 tons pr. sekund.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

Hej, jeg vil bare lige spørge hvordan man laver opgave 2, jeg kan simpelthen ikke finde ud af det, da jeg også sidder med samme opgave og skal aflevere i morgen?


Svar #6
11. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

Ved at sige E_solen=B*m

3,85*10^26 J*s=42,7*10^6 J/kg*m

m=9,0164*10^18 kg*s=9,0164*10^15 tons pr. sekund.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

#5

Tak for hjælpen, men jeg mener opgave 2 hvordan laver man den? ikke b, den har jeg fundet ud af?


Skriv et svar til: Solen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.