Matematik

Eliminering af parameter

13. januar 2012 af Olufs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har denne parameter, som jeg skal eliminere:

x=2

y=-1-2t

Jeg har forstået princippet bag elimeringen, men den metode jeg bruger kræver at i den første linje skal et t indgå.

Så hvad mit bud ville være er, at man ikke kan danne en ligning ud fra disse to linjer (også selvom x=2 ikke er en linje....)

Correct?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2012 af SuneChr

Retningsvektor er (0 ; - 2) og linjen går gennem punktet (2 ; - 1).

Parameterfremstillingen er da:   (x ; y) = (2 ; - 1) + t·(0 ; - 2)


Svar #2
13. januar 2012 af Olufs (Slettet)

Min hjerne er brændt sammen lige i øjeblikket... Jeg skal danne en ligning udefra parameterfremstillingen x=2 & y=-1-2t. Hvad mit problem er, at jeg kun kan finde ud af at danne ligningen når der er en t i den første linje (x=2)..

#1, er det ikke i bund og grund det samme som jeg har oplyst?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Liniens ligning er x = 2 .


Svar #4
13. januar 2012 af Olufs (Slettet)

Altså det er ligningen for hele parameterfremstillingen? Super, tak.. også selvom det ikke giver mening, hehe..


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er ligningen for den linie, hvis parameterfremstilling du har givet i #0. Det er en ret linie parallel med y-aksen, hvis punkter alle har x-koordinaten 2.


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. januar 2012 af SuneChr

I parameterfremstillingen for en linje vil altid indgå både x og y, hvad der ikke er tilfældet v.h.a. forskriften

y = ax + b , hvis linjen er ensrettet med en af koordinatakserne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

Når t ikke indgår i begge dele af parameterfremstillingen, kan man simpelthen ikke eliminere parameteren t på normal vis, som du ganske rigtigt skriver.

Men da der står x = 2, har vi jo en lodret linie, og så kan y (og dermed t) jo være ligegyldig - det ender alligevel med x = 2.

Så på den måde kan man jo godt sige, at t er elimineret.

Det er fint, at du skriver "denne" parameter - mange tror nemlig at det hedder "et" parameter - de tror, det er en slags ur eller måler, men EN parameter er det korrekte, selv om ordbogen efterhånden som med så mange andre ord, har tilladt fejlen . . . ;-)


Skriv et svar til: Eliminering af parameter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.