Matematik

sep?

15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

y´=a(y-15)

skal der anvendes separation?

ved f(0)=30 og f(3)=25

kan det skrives som dy/dx=a(y-15) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2012 af peter lind

Ja. Du skal anvende separation af variable.

Dit sidste spørgsmål er meningsløst. f(0) og f(3) er tal. dy/dx= a(y-15) er en differentialligning.


Svar #2
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

det var ikke helt det jeg mente, måske er det fordi jeg ikke helt forstår dy/dx betyder. jeg ved godt at dy/dx=f´(x) så det er hældningenskoeficienten for f.eks. en funktion.

dy/dx= a(y-15)

det jeg mente var at der er jo ikke nogen x værdi med i differentialligningen så hvor dy/dx?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2012 af peter lind

At der ikke står x eksplecit i differentialligningen betyder ikke at den ikke er der. Både dy/dx og y er funktioner af x


Svar #4
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

okay men hvad betyder dy/dx, og hvorfor skriver man altid dx efter et integrale? =)


Svar #5
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

kommer ud i noget lort...

 

dy=ay-15a*dx

dy-ay=15a*dx

∫-ay dy = ∫15 a dx

........... a er vel en konstant men det her er noget lort.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2012 af peter lind

Du blander det hele sammen og sætter ikke nødvendige parenteser. Dividerer du med y-15 får du

dy/(y-15) = a*dx integrer derefter på begge sider.


Svar #7
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

hvorfor må jeg ikke gøre sådan her:

 

dy/dx=a(y-15)

dividere med (y-15)

 

(dy/dx)/(y-15)=a

når man dividere et tal med en brøk er det så ikke det samme som at gange med den i tælleren?

(dy*(y-15))/dx=a

ganger med dx

dy*(y-15)=a dx


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2012 af peter lind

Det må du skam også gerne. Det er det samme som i #6 blot med flere mellemled


Svar #9
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

okay hvorfor må jeg så ikke det her :)

dy/dx=a(y-15)

ganger ind i parentesen

dy/dx=ay-15a

dy= (ay-15a)*dx

dy / (ay-15a)=dx

nej okay det er ikke en særlig fantastisk ide.

 

får det til:

∫(y-15)dy=∫a dx

½y2 -15x = ax

y=√(30x+2*a*x

og så sætter jeg vel et af punkterne f(0)=30 eller f(3)=25 ind og finder a ?

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2012 af peter lind

Det går galt i den fjerde sidste linje ∫(y-15)dy=∫a dx skal være ∫1/(y-15)dy=∫a dx som du også har flere steder.

Det er korrekt at du, når du har fundet løsningen skal bruge disse værdier til at finde a og inyegrationskonstanten


Svar #11
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

du sagde svar #7 var rigtig er der skrev jeg dy*(y-15)=a dx som jeg så integrere i svar 9 fjerde sidste linje : /


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2012 af peter lind

Beklager Der har jeg sovet i det. I de første linjer i #7 dividerer du faktisk med (y-15), som du også skal; men det divisionstegn forsvinder på mystisk vis i de sidste linjer.


Svar #13
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

(dy/dx)/(y-15)=a

når jeg dividere (dy/dx) med (y-15) er det så ikke det samme som (dy*(y-15)) / dx

(dy*(y-15))/dx=a

ganger med dx

dy*(y-15)=a dx


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. januar 2012 af peter lind

Nej. Du har ladet dig narre af en skrivemåde. De y-15 skal divideres op i hele udtrykket ikke i dx. Hvis du havde ganget med dx først var du sluppet ud over problemet.


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej. At dividere med (y-15) er da ikke det samme som at gange med (y-15).

man får

dy/(y-15) = a dx , dvs

d(y-15)/(y-15) = a dx

Integrer nu på hver side.


Svar #16
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

 arhhhh det er mig der sidder og laver mine egne regler haha undskyld :)

 

ln(y-15)=ax ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. januar 2012 af peter lind

Ja


Svar #18
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

indsætter p(3,25)

a=0,768

f(x)=e^(0,768*x) + 15


Svar #19
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

shit det er ikke rigtig...


Svar #20
15. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

lol glem det nu ved jeg hvad jeg har lavet galt ;D
 


Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.