Matematik

Halveringskonstant

15. januar 2012 af TheLittleMiss (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jer derude. 
Jeg skal i morgen fremlægge om halveringskonstant, hvor jeg skal udlede halveringskonstanten, men det er jeg dog lidt usikker på nogle ting. 
Jeg har nedskrevet mine noter, fra da min lærer gennemgik det, i et worddokument, og det jeg har markeret med rødt, er jeg ikke sikker på er rigtigt. 
Er der nogen der vil se efter? 

Tak på forhånd!

Vedhæftet fil: Halveringskonstant1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

Du skriver selv i starten:

Der findes et tal, T½, der kan lægges til x

Men senere skriver du

b = a^x + T½

Men T½ skal op og stå sammen med x - altså

b = a^(x+T½)

;-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. januar 2012 af AskTheAfghan

... når   f(x) = b·ax

... så    1/2 · f(x)    =  f(x + T1/2)

            1/2 · b·ax   =  b·ax + T1/2

            1/2 · b·ax   =  b·ax · aT1/2

                      1/2    =   aT1/2

                      T1/2   =  log(1/2)/log(a)

Copy&paste du bare .. eller har du forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

Nemlig - !


Svar #4
15. januar 2012 af TheLittleMiss (Slettet)

Nu har jeg kigget på det i lang tid, men jeg tror ikke helt jeg forstå :/
Jeg synes det er langt væk fra hvordan mine noter er...


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvis T½ - som du skriver - skal lægges til x, så skal den op "i luften" og stå sammen med x

Altså a^(x+T½) og ikke a^x + T½

Bedre nu - ?


Svar #6
15. januar 2012 af TheLittleMiss (Slettet)

Nårh, okay! Det forstår jeg godt nu. Tak!
Lige nu funderer jeg bare over:
1/2 · f(x)    =  f(x + T1/2)

1/2 · b·ax   =  b·ax + T1/2

Hvorfor b*ax pludselig erstater f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

1)  f(x) er jo defineret som værenede lig med b*ax

2)  ½ * b * ax = b * a(x+T½)

ikke b * ax + T½

Du skriver jo selv: "T½ skal lægges til x"

ik' ?  ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2012 af Walras

Den nemmeste måde at udregne halveringskonstanten er nok at benytte sin viden om, at b er startværdien. Den tid, det tager, startværdien at blive halveret svarer netop til halveringskonstanten. Dermed skal du blot finde x for f(x)=1/2b, dvs

1/2b=bax <=> 1/2=a<=> log(1/2)=x*log(a) <=> x=log(1/2)/log(a).

Det er i hvert fald denne metode, som det arbejdende folk benytter. Til daglig giver det ikke mening på kontoret at finde sin formelsamling frem for at finde en generel halveringskonstant. I stedet udregnes blot konkret ud fra den estimerede forskrift, men metoden kan selvfølgelig generaliseres, som det er gjort her.


Svar #9
15. januar 2012 af TheLittleMiss (Slettet)

Okay, mange tak skal I have! Jeg har forstået det nu. Tak for tålmodigheden. :)


Skriv et svar til: Halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.