Matematik
Differentialligning
Betragt differentialligningen
dy/dx = (2x+1)/(3y2)
hvor y = y(x) forudsættes > 0 for alle x.
a) Bestem den fuldstændige løsning
b) Bestem også den løsning som opfylder begyndelsesbetingelsen y(1)= 2
Svar #2
16. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
Løs ligningen ved separation af de variable.
y2 dy = (1/3)(2x+1) dx
Svar #3
16. januar 2012 af mathon
eller
3y2dy = (2x+1)dx y>0
∫3y2dy = ∫(2x+1)dx
y3 = x2 + x + k
a)
y = 3√(x2 + x + k)
b)
y3 = x2 + x + k gennem (1,2)
23 = 12 + 1 + k
8 = 2 + k
k = 6
y = 3√(x2 + x + 6)
Svar #4
16. januar 2012 af MrCalc (Slettet)
er den her diff. ligning af typen dy/dx + p(x)*y = q(x) eller er det en anden slags? kigger også på denne opgave pt.
Svar #5
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Ligningen i opgaven her er ikke en lineær differentialliging, fordi den ubekendte funktion y forekommer i kvadrat, og den kan derfor ikke løses ved hjælp af løsningsformlen for den lineære differentialligning.
Svar #6
17. januar 2012 af MrCalc (Slettet)
#5
Har svært ved at se hvordan løsningen så er fundet, nogle hints udover "Løs ligningen ved separation af de variable."? :)
Svar #7
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
Når man kan separere de variable, kan man integrere ved at finde stamfunktioner, som det er vist i detaljer i #3.
Her ser man, at
3y2·dy/dx = 2x + 1 , dvs
d(y3)/dx = d(x2+x)/dx
Når to funktioner har samme differentialkvotient, afviger de selv fra hinanden med en konstant, dvs
y3 = x2 + x + k
Skriv et svar til: Differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
