Fysik

Centrifugalkraften(cirkel bevægelse)

17. januar 2012 af nice12 (Slettet)

Hej allsammen 

Der er lige nogle opgaver som jeg har svært ved :P 

En karrusel i en forlystelsespark drejer rundt i det lodrette plan. Karrusellens diameter er 16 meter. En person med massen 60 kg tager en tur rundt i karrusellen, der foretager 14 omløb pr. minut.

a) Bestem karrusellens vinkelhastighed.
b) Bestem centripetalkraften på personen.
c) Bestem herudfra den normalkraft, der påvirker hende i øverste og nederste position.
d) Hvor mange omløb pr. minut skal karrusellen foretage, for at normalkraften på personen bliver 0 N i øverste position?

a) ω=2*π*n→2*π*0,23m=1,46 N/m
b) M*ω^2*r→60kg*(1,46N)2*8m=1023,17 N/m 


c og d, vil jeg gerne have hjælp til :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2012 af peter lind

a) Hvor får du de 0,23 m fra. Vinkelhastighed har dimensionen pr. tid.

c) Du skal finde hvor meget kraft karrusselen skal yde på personen for at give den nødvendige centralkraft

d) Her skal  tyngdenkraftem alene give den tilstrækkelige centripetalkraft


Svar #2
17. januar 2012 af nice12 (Slettet)

omløbs tiden er pr. minut derfor dividere jeg det med 60, så jeg får det i sekunder.

C)V= w* r = 1,46*8=11,68 

I bundstillingen er den resulternde kraft givet ved summen af normalkraften fn og tyndekraften Ft= m*g

Fres=Fn-Ft=fn-m*g

Frea=ma=m(v2/r)

m(v2/r) =Fn-mg

Fn=mv2/r+mg= 60kg*(11,68/8)+9,82=676,8 N således?

D) okay, hvilken formle skal jeg opstille her?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2012 af peter lind

Metoden er rigtig.

I den øverste stilling skal tyngdekraften alene give den nødvendige centripetakraft når normalkraften er 0


Svar #4
17. januar 2012 af nice12 (Slettet)

#3 

c) okay, men jeg har ikke løst opgaven endnu eller har jeg? jeg mangler normalekraften for den øverste?

d) Har svært ved forstå opgaven, Kan du ikke skære det ud i pap :)  


Svar #5
17. januar 2012 af nice12 (Slettet)

#1 
er opgave a) rigtigt? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2012 af peter lind

#1 Jeg har ikke regnet efter; men det ser rimeligt ud. #4 Jo du har løst opgaven c.

Tyngdekraften skal være lig med centrpetalkraften så m*g = m*v2/r

 


Svar #7
17. januar 2012 af nice12 (Slettet)

#1 selvom jeg har regnet den ud i sekunder :)?   
#4 Super :) 

#6 yes, ok men hvad skal jeg så herefter? :) hvad skal jeg isolerer? tyngdekraften(g)?  
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2012 af peter lind

Nej. Spørgmålet drejer sig jo om at finde antal omløb pr. minut så det er snarere v du skal isolere. Alternativt kan du direkte omskrive formlen så den indeholder omdrejningstallet og så isolere den.


Svar #9
17. januar 2012 af nice12 (Slettet)

Jeg tager det et skridt af gangen  
m*g = m*v2/r = m forsvinder på begge sider 

V=kvadratorden af g*r 

er det rigigt indtil videre?  


 


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. januar 2012 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Centrifugalkraften(cirkel bevægelse)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.