Fysik

Atomarespektre: Rydbergformlen

21. januar 2012 af Freak101 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Vi har i fysik målt på en brintlampe og har fået en række bølgelængder fra liniespekteret. Vi skal så undersøge om resultaterne stemmer overens med Rydbergformlen, men er der nogen, der kan give et hint til, hvordan man kan tjekke det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2012 af mathon


               ja  - beregn bølgelængder ud fra Rydbergformlen
               og sammnelign med de målte bølgelængder


Svar #2
21. januar 2012 af Freak101 (Slettet)

Hmm, jah, men er ikke sikker på, hvad m og n i formlen skal være :s

Har prøvet at læse om formlen, hvor der står noget med m=1,2,3 osv og n=m+1, m+2 osv. eller noget i den stil, men synes ikke det passer.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2012 af mathon

 

                   1/λ = Ryd·((1/m2) - (1/n2))       m,n∈N  og  n>m

                   1/λ = Ryd·((1/22) - (1/n2))        for synligt lys

                   λ = (4/Ryd) · (n2/(n2- 4))

                   λ = (3,64507·10-7 m) · (n2/(n2- 4))

                   λ = (364,507·10-9 m) · (n2/(n2- 4))

                   λ(n) = (364,507 nm) · (n2/(n2- 4))      n∈N  og  n>2

                   λ(3) = (364,507 nm) · (32/(32- 4))      =     656,112 nm

                   λ(4) = (364,507 nm) · (42/(42- 4))      =     486,009 nm                  

                   λ(5) = (364,507 nm) · (52/(52- 4))      =     433,937 nm    

                   λ(6) = (364,507 nm) · (62/(62- 4))      =     410,070 nm

 


Svar #4
21. januar 2012 af Freak101 (Slettet)

Okay, wow... Har ingen ide om, hvordan du kom frem til det xD Jeg er kun med indtil synligt lys. Hvordan får du to n^2 i linjen efter?


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. januar 2012 af mathon

se

 

Vedhæftet fil:udledning_5.doc

Svar #6
21. januar 2012 af Freak101 (Slettet)

Ah, tror jeg forstår nu. Og n skal være 3 eller højere?


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. januar 2012 af mathon

    Ja


Svar #8
21. januar 2012 af Freak101 (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen (:


Skriv et svar til: Atomarespektre: Rydbergformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.