Matematik

Hjælp til emneopgave

22. januar 2012 af krilmet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Emneopgave – Funktioner-Lineære funktioner

Forklar hvad der forstås ved en funktion. Herunder skal du komme ind på:
• Hvordan kan funktioner beskrives
• Begreber som f.eks Definitionsmængde og Værdimængde
Du må gerne benytte et selvvalgt eksempel

Du skal desuden gennemgå egenskaberne ved Lineære funktioner, dvs:
Med udgangspunkt i forskriften for en lineær funktion y=f(x)=ax+b skal følgende behandles:
• Redegør for betydningen af stigningstallet (hældningskoefficienten) a
• Bevis formlen for beregning af forskriften, når to punkter kendes
Forklar desuden hvad der forstås ved en stykvis lineær funktion og ved en tilnærmet lineær funktion, gerne ved hjælp af eksempler.

.Nogle der kan hjælpe og svare på nogle af spørgsmålene, har siddet nu i 45 min og ikke kunne komme igang.. mangler noget hjælp. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2012 af Mariaass (Slettet)

Funktioner angiver sammenhænge mellem to forskellige størrelser. Man kan regne med funktioner fx lægge sammen, trække fra og blabla...
Den uafhængige variabel kaldes x, fordi den varierer frit. Fordi vi selv bestemmer fx hvor lang en tur vi vil køre.
Den afhængige variabel kaldes y, fordi det er noget vi ikke kan variere. Fordi den afhæger fx af turens længde.
Funktionsværdien er når der til hver værdig af x, svarer præcis én værdi af y, fordi en størrelse y er en funktion af en størrelse x.  Den betegnes således y = f(x). Man må altså kun have en y-værdi, men gerne flere af de samme.
Definitionsmængden er den mængde af tal, inden for hvilken den uafhægige variabel x kan variere. Den betegnes Dm(f). Den angiver den vandrette udstrækning af grafen.
Værdimængden er den mængde af tal, der udgøres af samtlige funktionsværdier. Den betegnes Vm(f).  Den angiver den lodrette udstrækning af grafen.

Lineær funktion er en funktion, hvis graf er en ret linje eller en del af en ret linje.
Regneforskriften er  f(x) = ax + b. Hvor a er hældningskoefficienten og b er linjens skæringspunkt med y-aksen.
"y ændrer sig i samme takt som x" betyder, at x skal ganges med et fast tal, for at give y. Man kan også sige, at når x bliver dobbelt så stor, bliver y også dobbelt så stor osv.
Bestemmelse af hældningen af a: a = y2 – y1 / x2 – x1.

Håber det var noget der kunne bruges.


Svar #2
22. januar 2012 af krilmet (Slettet)

Rigtig godt!! Kan du forklare lidt mere om

• Bevis formlen for beregning af forskriften, når to punkter kendes

Forklar desuden hvad der forstås ved en stykvis lineær funktion og ved en tilnærmet lineær funktion, gerne ved hjælp af eksempler

 

ville være skønt!!


Svar #3
22. januar 2012 af krilmet (Slettet)

har du et eksempel ?? :) som en graf eller noget


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2012 af Mariaass (Slettet)

Arg desværre :-( Men ellers har jeg kigget lidt på nettet, og fandt en opgave om det du måske leder efter. http://www.google.dk/#sclient=psy-ab&hl=da&rlz=1R2MOOI_daDK435&source=hp&q=forskriften+n%C3%A5r+to+punkter+kendes&rlz=1R2MOOI_daDK435&pbx=1&oq=forskriften+n%C3%A5r+to+punkter+kendes&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=453l5828l0l5953l33l23l0l1l1l1l344l5641l0.3.15.4l23l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=61d7c69abbaf772f&biw=1366&bih=596

Den tredje på siden.


Svar #5
22. januar 2012 af krilmet (Slettet)

kan du finde ud af den her Bevis formlen for beregning af forskriften, når to punkter kendes


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2012 af Mariaass (Slettet)

f(x) = ax + b
a = y2 – y1 / x2 – x1
y - y0 = a (x - x0)

Det må vel være en af de her formler, ellers ved jeg ikke.

 


Skriv et svar til: Hjælp til emneopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.