Matematik

Vektorfunktioner

31. januar 2012 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp.

Bestem den mindste afstand mellem punktet P og ellipsen E.

E = ( 4+6*cos(t) ; 9 + 4* sin(t) )

Jeg ved ihvertfald, at jeg skal differentiere funktionen og sætte lig med nul, for derefter at finde t.

Jeg får

x: t = 0

y: t = 1/2 pi

Men så har jeg to t-værdier, så bliver jeg forvirret.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Beregn afstanden d mellem punktet P og et punkt E(t) på ellipsen

d2 = (dist(P;E(t)))2

og find minimum for d2 som funktion af t.


Svar #2
31. januar 2012 af elissa92

Okay, mange tak.

Jeg får

d(t) = √(-2+6cos(t))2 + (-2+4 sin(t))2

 

d´(t) = 0, jeg løser for t, men får noget mærkeligt, når jeg bruger Maple.

Ved du, hvordan jeg skal skrive det op i Maple?


Svar #3
31. januar 2012 af elissa92

Nu fik jeg det :)
Men jeg får t = -5,1422

Men jeg ved jo ik, om det er maksimum eller minimum. Hvordan finder jeg ud af det.. For jeg får kun én t -værdi


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har ikke oplyst koordinaterne for punktet P. Det er nemmere at se på funktionen d2 og finde minimum for d2

d2 = (-2+6·cos(t))2 + (-2+4·sin(t))2

dd2/dt = 2·(-2+6·cos(t))·(-6·sin(t)) + 2·(-2+4·sin(t))·4·cos(t)

            = 24sin(t) -40cos(t)sin(t) -16cos(t)


Svar #5
01. februar 2012 af elissa92

P(2,7) 

Jeg har uploadet filen, det er lidt hurtigere.. Jeg ved bare ik, om den t - værdi giver mig den længste eller den korteste afstand.

Vedhæftet fil:Hjælp.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2012 af peter lind

#3 Der er flere løsninger. Dels får du samme resultat hvis sinus og cosinus skifter fortegn og dels er der nogle relationer for sinus og cosinus, der også giver at der kan være flere løsninger. Lav evt. et plot af d2 i intervalle 0 til 2π eller 0 til 360 grader. Du kan ellers undersøge om det er lokalt maksimum eller minimum ved at beregne den anden afledede.


Skriv et svar til: Vektorfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.