Fysik

Ækvator

01. februar 2012 af Duste (Slettet) - Niveau: C-niveau

Spørgsmål i fysik, jeg simpelthen ikke kan finde ud af:

 

To byer ligger på ækvator med en afstand på 350 km.

 

a) beregn de to byeres forskel i længdegrad

b) Ca. hvor lang tid går der mellem solens opgang i de to byer?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Man ved, at Jordens omkreds er tæt ved 40000 km, og dette svarer til 360º i længde.

b) Med svaret fra a) benyttes, at Jorden drejer 360º i længdegrader på 24 timer.


Brugbart svar (3)

Svar #2
01. februar 2012 af SuneChr

Hvis vi regner Jordens omkreds til 40 000 km og der er 360 længdekredse har vi:

1 km ≈ 360/40 000 længdekredse

350 km er så .................. længdekredse

 

24 timer svarer til 360 længdekredse

1 time svarer til 15 længdekredse.

1 længdekreds = 4 min.


Svar #3
01. februar 2012 af Duste (Slettet)

Andersen jeg er glad for at hjælpe, men du giver mig nogle meget indirekte svar. Men tror jeg har fattet det lidt, ret mig venligst:
a) 350/40000 = 0,875
360/100*0,875 = 3,15
(er det rigtigt og er der en lettere metode?)
b) ingen idé?

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er da korrekt fremgangsmåde. Deter simpel forholdsregning, som jeg formoder, man kender til fra de mindre klasser.

Hele vejen rundt om Jorden er 360º og det er også 40000km. Så en afstand på 1km svarer til 360º/40000 og dermed svarer 350km til

(360º/40000km)·350km = 3,15º

På 24 timer udfører Jorden 1 omdrejning om sin akse, svarende til en vinkelhastighed på 360º/24t = 15º/t . man ska beregne, hvor lang tid det vil tage Jorden at dreje 3,15º, for det er jo netop forskellen i solopgangstid mellem de to byer, dvs

3,15º / (15º/t) = 3,15/15 t = 12,6/60 t = 12,6 min


Svar #5
01. februar 2012 af Duste (Slettet)

Tusind tak:) 


Skriv et svar til: Ækvator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.