Fysik

Elektromagnetisk kraft

02. februar 2012 af brainiak (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder fast med følgende opgave :

  Et batteri kobles i serie med en resistor og et amperemeter, som viser 0,60 A. I kredsen indskydes yderligere en resistor med resistansen 4,0 ?, hvorved strømstyrken reduceres til 0,50 A. Beregn batteriets emk (elektromotorisk kraft)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2012 af Lurch (Slettet)

Prøv at opskriv ligningerne for de to forskellige kredsløb.

1. Du har en modstand i kredsløbet ( hvis du ignorerer indre modstand i batteri og amperemeter).

2. Du har to modstande i serieforbindelsem hvoraf du kender den ene.

Husk at for en serieforbindelse gælder følgende:

- Strømmen gennem hver modstand i et kredsløb er den samme, altså I = I1 = I2

- Den samlede spænding over alle modstandende svarer til den elektromotoriske kraft, altså U_emk = U1 + U2

 


Svar #2
02. februar 2012 af brainiak (Slettet)

Det vil sige, svaren ville blive: 0,50 A + 0,60 A = 1,1 A ? (burde det ikke komme i volt ?)


Svar #3
02. februar 2012 af brainiak (Slettet)

#1


Prøv at opskriv ligningerne for de to forskellige kredsløb.

1. Du har en modstand i kredsløbet ( hvis du ignorerer indre modstand i batteri og amperemeter).

2. Du har to modstande i serieforbindelsem hvoraf du kender den ene.

Husk at for en serieforbindelse gælder følgende:

- Strømmen gennem hver modstand i et kredsløb er den samme, altså I = I1 = I2

- Den samlede spænding over alle modstandende svarer til den elektromotoriske kraft, altså U_emk = U1 + U2

 

Det vil sige, svaren ville blive: 0,50 A + 0,60 A = 1,1 A ? (burde det ikke komme i volt ?)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2012 af Lurch (Slettet)

Nej, du lægger strømmen sammen for de to forskellige systemer. Det er ikke rigtigt. Strømmen med én modtand(som du ikke kender) er 0,6A, og strømmen i kredsløbbet efter den anden modstand indsættes er 0,5A.

I det første kredsløb er sammenhængen mellem spænding og strøm derved (Ohms lov)

Uemk = R*I = R*0,6A

her kender du hverken modstanden R eller Uemk, som du skal finde. Derfor skal du bruge det andet kredsløb,

Uemk = (R+4Ohm)*0,5A

Nu skal du bruge de to ligninger til at finde Uemk.


Svar #5
02. februar 2012 af brainiak (Slettet)

#4


Nej, du lægger strømmen sammen for de to forskellige systemer. Det er ikke rigtigt. Strømmen med én modtand(som du ikke kender) er 0,6A, og strømmen i kredsløbbet efter den anden modstand indsættes er 0,5A.

I det første kredsløb er sammenhængen mellem spænding og strøm derved (Ohms lov)

Uemk = R*I = R*0,6A

her kender du hverken modstanden R eller Uemk, som du skal finde. Derfor skal du bruge det andet kredsløb,

Uemk = (R+4Ohm)*0,5A

Nu skal du bruge de to ligninger til at finde Uemk.

 

Selvfølgelig.. Det vil sige vi får en ligning som hedder: R*0,6A=(R+4Ω)*0.5A    og det giver så:  R=4Ω*0.5A / 0,6 A  .... Eller er det fuldstændigt helt ud i skoven? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2012 af Lurch (Slettet)

Det du gør er i princippet korrekt for at finde den ukendte modstand. Du regner dog forkert

R*0,6A=(R+4Ω)*0.5A

R*0,6A=R*0.5A+4Ω*0.5A

R*0,6A - R*0.5A=*0.5A

R*(0,6A-0,5A) = *0.5A

R = *0.5A/(0,6A-0,5A)

Det var nu ikke den der blev spurgt efter, men derimod Uemk :) Men du kan nu bruge R til at bestemme Uemk , ved at indsætte værdien for R i den første ligning, altså

Uemk = R*I = R*0,6A


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2012 af hesch (Slettet)

.

Uden ekstra modstand må spændingsfaldet over den ukendte modstand, R1, netop være lig med Uemk.

Med ekstra modstand i kredsen, falder strømmen fra 0,6A til 0,5A, altså må spændingfaldet over R1 nu være 5/6*Uemk, og spændingsfaldet over R2 altså være (1 - 5/6)Uemk = 1/6*Uemk. Heraf findes ligningen:

1/6*Uemk = 4Ω * 0.5 A hvilket medfører at:  Uemk = 12V


Svar #8
03. februar 2012 af brainiak (Slettet)

Tusind Tak for jeres hjælp og hurtige svar. Nu sidder det i skabet i hvert fald ; )


Svar #9
03. februar 2012 af brainiak (Slettet)

#6


Det du gør er i princippet korrekt for at finde den ukendte modstand. Du regner dog forkert

R*0,6A=(R+4Ω)*0.5A

R*0,6A=R*0.5A+4Ω*0.5A

R*0,6A - R*0.5A=*0.5A

R*(0,6A-0,5A) = *0.5A

R = *0.5A/(0,6A-0,5A)

Det var nu ikke den der blev spurgt efter, men derimod Uemk :) Men du kan nu bruge R til at bestemme Uemk , ved at indsætte værdien for R i den første ligning, altså

Uemk = R*I = R*0,6A

 

Tak for din hjælp :)


Skriv et svar til: Elektromagnetisk kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.