Matematik

g(x) = 1.5

02. februar 2012 af PixelDub (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej hej, har lige et lille problem..

Har denne ligning g(x) = (2x^2 - 9x - 5) / (2x^2 + 3x - 2)

og jeg skal løse ligningen g(x) = 1.5

Først har jeg forkortet børken således, at jeg har fjernet 2x^2 da den jo er både i nævner og i tæller.

g(x) = (9x - 5) / (3x - 2)

1.5 = (9x - 5) / (3x - 2)

Så skal jeg jo vel have 1.5 om på den anden side af ligheds tegnet

0 = (9x - 5) / (3x - 2) + 1.5

også er jeg faktisk gået helt i sort!

 

:) håber det giver mening


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du kan ikke "forkorte" på den måde ved at fjerne tilfældige led i tæller og nævner. Man forkorter ved at faktorisere polynomierne i tæller og nævner.

Løs ligningen g(x) = 3/2 ved at gange ligningen med polynomiet i nævneren og så løse den resulterende 2.-gradsligning i x .


Svar #2
02. februar 2012 af PixelDub (Slettet)

Okay, er stadig helt og aldeles sort :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs ligningen g(x) = 3/2 , dvs

(2x2 -9x -5) / (2x2 +3x -2) = 3/2 .

Her ganger man med polynomiet i nævneren:

2x2 -9x -5 = (3/2)·(2x2 +3x -2) ,  med 2x2 +3x -2 ≠ 0

Gang ud og reducer, og løs så den fremkomne 2.-gradsligning.


Svar #4
02. februar 2012 af PixelDub (Slettet)

Altså så det ender ud med:

 

0 = x^2 + 13,5x + 2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.


Skriv et svar til: g(x) = 1.5

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.