Matematik

Forskrift

06. februar 2012 af x00 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej sidder med en opgave som jeg har lidt svær ved at løse, håber nogen kan hjælpe! 

Opgaven: 

I et bestemt kredsløb er strømstyrken I(t) (målt i ampere) en funktion af tiden t(målt i sekunder). Det oplyses, at I(t) er  løsning til differentialligningen: 0,4 * dI/dt + 10*I = 9

og I(0)= 0

a) Bestem strømstyrkens væksthastighed, når strømstyrken er 0,3 ampere

 

Mit bud: 

 dI/dt = (9-10I)/0,4 ⇒ 

dl/dt=(9-10*0,3)/0,4=15 ampere/sekunder - er enheden korrekt? 

 

b) Bestem en forskrift for I(t)

Hint -ved ikke hvad jeg skal her? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2012 af peter lind

a) ja

b) brug panserformen


Svar #2
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Har den såkaldte panr hørt om den erform ikke en anden betegenelse? synes ikke jeg har hørt om den før.. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man taler også om løsningsformlen for lineære differentialligninger af første orden.


Svar #4
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

# 3 

jeg kan stadig ikke se hvad jeg skal gøre. 

Er det y=b/a+c*e-ax jeg skal bruge? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2012 af peter lind

ja


Svar #6
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Hvad skal jeg så gøre? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Benyt betingelsen l(0) = 0 til at fastlægge konstanten.


Svar #8
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Hmm kan ikke se hvordan jeg skal benytte I(0)=0 og formlen y=b/a+c*e-ax ? skla jeg indsætte I(0)=0 i formlen, så jeg får: 

y=0/0+c*e-0*x ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. februar 2012 af peter lind

Det er x og y du skal sætte til 0


Svar #10
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Så jeg får: 

0=b/a+c*e-a*0 ⇔0=b/a+c ⇔c=b/a ? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. februar 2012 af peter lind

c= -b/a


Svar #12
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Hvad bruger jeg denne oplysning til? 


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. februar 2012 af peter lind

Til at finde c


Svar #14
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Jeg har fundet c= b/a.. Men hvad skla bruge det til når jeg skla bestemme en forskrift for I(t)? 


Brugbart svar (1)

Svar #15
06. februar 2012 af peter lind

c= -b/a ikke b/a. c er en integrationskonstant som skal bestemmes ellers har du jo ikke bestemt forskriften I(t) sæt ct ind i løsningen.


Svar #16
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Tastefejl, mente også -b/a.. 

Hvor skal jeg sætte c ind? 


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det indsættes i løsningsformlen i #4.


Svar #18
07. februar 2012 af x00 (Slettet)

#17 Så jeg får:

y=b/a+c*e-ax ⇒y=b/a-b/a*e-ax⇔y=e-ax ?


Brugbart svar (1)

Svar #19
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Nej, det sidste er ikke korrekt. Der har du jo helt smidt b/a væk.

y = (b/a) -(b/a)·e-ax = (b/a)·(1 - e-ax)


Skriv et svar til: Forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.