Fysik

Bølger lystråle

07. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg mangler lidt hurtig hjælp men min ene fysik opgave.

en lysstråle rammer en plastik klods med en indfaldsvinkel på 31(Grader). Brydningsvinklen måles til 22(grader). Beregn brydningsforholdet. I luften er lysets hastighed 3,0 * 10^8 m/s beregn lysets hastighed i plastikklodsen.

Nu ændres indfaldsvinklen til 57 (grader). Beregn brydningsvinklen inde i plastikklodsen.

Gør rede for, at lysstrålen, der forlader plastikklodsen, er parallel med lysstrålen, der rammer klodsen, hvis de to sider af klodsen er parallelle. dette skal også bevises.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt brydningsloven for overgang fra luft til glas (plastik) :

sin(i) = n·sin(b)

Man kender indfladsvinklen i og brydningsvinklen b . Beregn nu brydningsindekset n.


Svar #2
07. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet)

altså

31/22=1,40

???


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. Genlæs #1. Det er sinus til vinklerne, der indgår i brydningsloven.


Svar #4
08. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet)

jeg er ikke helt med kan i gi en bedre forklaring ?


Brugbart svar (2)

Svar #5
08. februar 2012 af mathon

...der gives ikke bedre forklaring
   men du støttes hjælpende lidt længere

                                                                                  sin(i) = n·sin(b)

                                                                                  n = sin(i) / sin(b)

                                                                                  n = sin(31º) / sin(22º)  som med vinkelmålet i DEGREE
                                         giver
                                                                                  nluftplast = 1,37

til understregende gentagelse af #3's
anvisning

                                    "Det er sinus til vinklerne, der indgår i brydningsloven"        og ikke selve vinklerne          


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. februar 2012 af mathon

   endvidere gælder
                                          nluftplast = 1,37 = c/vplast         

   hvoraf
                                          vplast = c / 1,37 = (3,0·108 m/s) / 1,37

                                                                           


Svar #7
08. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet)

 

hvis så jeg skal regen vplast = c / 1,37 = (3,0·108 m/s) / 1,37

hvad skal jeg så dele de 1,37 med ? (der hvor der står c)

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. februar 2012 af mathon

             lysets hastighed c = 3,0·108 m/s i følge din egen tekst


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. februar 2012 af mathon

 

                                      sin(i) = nplast·sin(b)

                                      sin(b) = sin(i) / 1,37

                                      b = sin-1(sin(57º) / 1,37)


Svar #10
08. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet)

Brydningsforholdet har jeg beregnet til:
Sin(i) = n*sin(b)
n = sin(i) / sin(b)
n = sin(31º) / sin(22º)
nluft→plast = 1,37
Lysets hastighed i plastikklodsen har jeg beregnet til
Vplast = c/1,37 = (3,0*10^8 m/s) / 1,37 = 218 978 102,2 m/s
Når indfaldsvinklen er 57º har jeg beregnet brydningsforholdet til
sin(i) / sin(b) = 2,23

????


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. februar 2012 af mathon


                 Brydningsforholdet nplast ændres ikke.
                 Brydningsforholdet er stofspecifikt:
                  
 

                                      b = sin-1(sin(57º) / 1,37) = 37,7º


Svar #12
08. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet)

okay mange tak :D

hvad med den sidste

gør rede for, at lysstrålen, der forlader plastikklodsen, er parallel med lysstrålen, der rammer klodsen, hvis de to sider af klodsen er parallelle. dette skal også bevises.


Brugbart svar (2)

Svar #13
08. februar 2012 af mathon

    ved lysstrålens udgang fra plastmaterialet er strålegangen omvedt symmetrisk

          så      
                       i   --->   b

                       b   --->  i

og brydningsforholdet
                                  nplast→luft = 1/nluftplast = 1/1,37

 

hvorved lystrålen genopnår sin oprindelige retning ind mod plastmaterialet

 

     


Svar #14
08. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet)

okay mange tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. februar 2012 af mathon

       lysstrålen parallelforskydes
       stykket
                            a = (d/cos(b)) · sin(i-b)           når d er planparallel-plastikklodsens tykkelse


Svar #16
08. februar 2012 af o0MBA0o (Slettet)

kan du uddybe den formel lidt mere ?


Skriv et svar til: Bølger lystråle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.