Fysik

Lynnedslag

08. februar 2012 af tobl2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej har lidt problemmer med denne opgave, har lavet opgave a, men jeg er lidt i tvivl om b,eren 

Opgave 1


Lynnedslag

Tordenvejr bliver stadigt hyppigere på grund af luftforurening. Interessen for at undersøge de elektriske forhold i lyn er derfor større end nogensinde før.

undefined
Figur 1.1: Lynnedslag i Oradea i Rumænien (Wikipedia)

I et tordenvejr opbygges en elektrisk potentialforskel mellem undersiden af en tordensky og jordoverfladen. Når det elektriske felt i dette område bliver tilstrækkelig kraftigt, opstår en elektrisk forbindelse mellem skyen og jordoverfladen, og man taler om et lynnedslag som vist på figur 1.1.

En tordensky befinder sig 1,7 km over jorden. Potentialforskellen mellem skyens underside og jorden er 800 MV.

a) Bestem den elektriske feltstyrke mellem skyens underside og jordoverfladen.

E= (8,00·108 V) / (1700 m) = 4,71·105 V/m = 4,71·105 N/C

Et meteorologisk observationsfly befinder sig i 850 meters højde da lynnedslaget indtræffer. Afstanden mellem lynet og flyet er 100 meter, og med en Hall-sonde i flyet måles den maksimale magnetiske fluxtæthed forårsaget af strømmen i lynnedslaget til 7,4 µT.

b) Bestem den maksimale strømstyrke i lynet.

???


Brugbart svar (6)

Svar #1
08. februar 2012 af mathon

              
                           Bmax = (µr·µo)/(2π·R)·Imax

                           Imax = (2π·R)/(µr·µo) ·Bmax

 

   µo = 1,25664·10-6 Vs/(A·m)
   µr(luft) ≈ 1

   T(esla) = Vs/m2


Svar #2
08. februar 2012 af tobl2 (Slettet)

Okay mange tak, men er lidt i tvivl om hvad R er?


Brugbart svar (5)

Svar #3
08. februar 2012 af mathon

     R er afstanden mellem lyn og fly


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2021 af Hassan31

Har ikke helt forstået hvad formlen er baseret på


Skriv et svar til: Lynnedslag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.