Fysik
snorbølger og instrumenter
Hej SP
Jeg er i gang med at skrive en rapport, hvortil formålet med forsøget var "at illustrere grundprincippet i strengeinstrumenter og vise hvordan frekvensen påvirkes af forskellige faktorer". Lige nu skriver jeg teoriafsnittet. Jeg er kommet så langt:
"Tonegeneratoren danner, via vibratoren, bølger igennem den opstillede snor, og disse reflekteres for enden. Determinerede frekvenser vil bevirke, at de reflekterede bølger interfererer med de oprindelige – deraf opstår såkaldte resonansfrekvenser."
Er ovenstående korrekt, og hvordan relaterer jeg det til strenginstrumenter?
Svar #1
09. februar 2012 af onan (Slettet)
Afgørende for strengens frekvens er dens længde (l) dens masse (m) og dens forspændingskraft (F). Hastigheden (v) hvormed lyden forplanter sig gennem strengens materiale kan bestemmes med formlen:
v= kvadratroden af f af m * 2
Når hastigheden (v) er kendt kan grundtonen bestemmes. Grundtonen svarer til en halv bølgelængde. Idet l = /2 kan følgende formel benyttes til at besteme grundtonen:
Fg=¨ V
1
her er lidt exta G
Liste over tonebetegnelser og frekvenser
Tone Frekvens (Hz)
Oktav 1 2 3 4 5 6 7 8
C 32,72 65,4 130,8 261,6 523,3 785 1308 2616
C#/Db 34,66 69,3 138,6 277,3 554,5 832 1386 2772
D 36,72 73,45 143,9 293,8 587,5 881 1468 2936
D#/Eb 38,91 77,83 155,6 311,3 622,5 933 1556 3112
E 41,23 82,45 164,9 329,8 659,5 989 1648 3296
F 43,65 87,33 174,6 349,3 698,5 1048 1746 3492
F#/Gb 46,25 92,5 185 370 740 1110 1850 3700
G 49 98 196 392 784 1176 1960 3920
G#/Ab 51,91 103,83 207,6 415,3 830,5 1246 2077 4154
A 55 110 220 440 880 1320 2200 4400
A#/B 58,29 116,6 233,1 466,3 932,5 1398 2331 4662
H 61,75 123,5 247 494 988 1482 2469 4938
Skriv et svar til: snorbølger og instrumenter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
