Dansk

Smeden og Bageren

12. februar 2012 af migmigogattermig (Slettet)

Hej

Jeg skal lave en opgave omkring digtet: "Smeden og Bageren"

Men jeg forstår ikke rigtigt sproget i teksten, så jeg vil spørge, om der er nogen, der kan oversætte teksten til nutidigt dansk:D

Jeg håber, at der er nogen, der kan hjælpe mig med det her:D

Digtet, kan findes på nettet:D

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at læse digtet højt for dig selv og gør ophold, når tegnsætningen angiver det. Digtet er skrevet på dansk, og det er meget få ord, der ikke kan forstås i dag. Stavningen er lidt anderledes end efter moderne retskrivning; men netop ved at læse det højt, skulle man kunne høre, hvad meningen er.


Svar #2
12. februar 2012 af migmigogattermig (Slettet)

Ja, det har jeg prøvet, men sætningerne er svære at læse, da de står i anderledes rækkefølge.

Vil du ik være sød at prøve at bare oversætte det, for det er virkelig svært, for mig.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. februar 2012 af Stygotius (Slettet)

Skriv de steder som du har problemer med, og så skal vi nok hjælpe dig.


Svar #4
13. februar 2012 af migmigogattermig (Slettet)

Okay, det er stortset det hele, men jeg tager det som jeg ik kan forstå alligevel.

Sætning 1: Der var en liden Bye

Sæting 4: Jeg ingen har, det gaae

Sætning 5: Min laeser ligesaa!

Sætning 10: Anmærk dog Læser! dette:

Sætning 11: Jeg immer gaaer paa de honette.

Sætning 13: Og efter mange Skieldsord, hidsigt Snak,

Sætning 14: Slaaer Smeden Fienden paa Planeten.

Sætning 19: En Feldskiær faaer den Døde fat,

20: Og om en voldsom død attest hensender.

21: den mordere forhøres og bekiender

22: hans haab var at han skulle hisset gaae

23: og der forladelse af sin Modstander faae

24: Men hør nu nu Løier! netop Dagen

25: før dom skal gaae i sagen

26: fremtriner fire borgere

27: for dommeren den mest veltalende

28: ham saa tiltalende

29: "velvieste!

Som du kan se er der en hel del jeg overhovedet ik forstår, og jeg kunne blive ved. Faktisk forstå jeg kun det i starten med, at der er en mand, som var farlig da han blev sur, og han havde en fjende. En dag mødtes de på en kro, og de drak og så slog den ene den anden, og så døde ham, der blev slået, og slåeren, blev sat i arrest, og så forstår jeg ik mere..:(

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. februar 2012 af Stygotius (Slettet)

Spørg dig selv: Hvem har gjort noget kriminelt ?

                            Hvem bliver henrettet for det ?


Brugbart svar (3)

Svar #6
13. februar 2012 af Stygotius (Slettet)

sætn. 1             = der var en lille by

4-5.                    = jeg har ikke nogen; jeg håber at der sker det samme med min læser  

10                      = kære læser: læg mærke til dette

11                      = jeg går altid på de pæne (kroer)

13                      = efter meget skænderi

14                      = slår smeden den anden mand hårdt i hovedet  

19                      = en læge/kirurg  får den døde mand

20                      = og skriver at manden er blevet dræbt med vold

21                      = morderen forhøres (af politiet) og tilstår sin forbrydelse

22                      = han håbede at han ville kunne gå derfra som en fri mand

23                      = og bare sige undskyld til ham som  han havde slået ned

24-25                = men nu skal i  bare høre: -dagen før dommeren skal afsige sin dom

26                      = kommer der fire mennesker som bor i byen

28                      = og snakkede på denne måde til (dommeren)

29                      =  "Meget kloge hr. dommer"


Svar #7
13. februar 2012 af migmigogattermig (Slettet)

Mange tak for hjælpen, men det er altså ik kun det jeg har problemer med stygotius, men nu skal jeg nok skrive alt det ned jeg har problemer med:

30. vi ved paa byens vel de altid see;

31. men byens vel beroer derpaa

33. hans død opvækker jo dog ei den døde?

34.vi aldrig faae igien saa duelig en mand.

35.for hans forbrydelse vi alt for grusom bøde

36. om han ei hielpes kan

36.betænk dog, kiere ven! der liv for liv maae bødes

37.her boer en arm udlevet bager

38.som pokker snart desuden tager

39.vu har jo to om man den ældste tog af dem?

40.saa blev jo liv for liv betalt

41."ja" sagde dommeren, "det indfald var ei galt"

42.jeg sagen at opsette nødes

43.thi saa vigtig fald man maae sig vel betænke

44.gid vores smed jeg livet kunde skienke!

45.farvel godt folk! jeg giør alt, hvad jeg kan"

46han bladrer i sin lov forsigtigt

47.men finder intet der for sig

48.hvorved forbuen er for smed at rette bager,

49.han sin beslutning tager

50.og saa afsiger denne dom:

51.(hvem, som vil høre den, han kom!)

52."vel er grovsmeden jens,

53.for al undskyldning læns

54.og her for retten selv bekiendte

55.han anders pedersen til evighed sendte

56.men da i vores bue, een smed vi ikkun have

57.jeg maatte være reent af lave

58.ifald jeg vilde see ham død

59.men her er to som bager brød"

60.".thi kiender jeg for ret:

61.den ældste bager skal undgielde det,

62.og for det skedte mord med liv for liv bør bøde,

63.til velforriente straf for sig

64.og ligesindede til afskye og til skræk"

65.den bager grød guds jammerlig,

66.da man ham førte væk.

 


Brugbart svar (2)

Svar #8
13. februar 2012 af Stygotius (Slettet)

30. vi ved paa byens vel de altid see;                                    vi ved godt at De altid gør det der er bedst for byen

31. men byens vel beroer derpaa                                          men det gavner byen mest

33. hans død opvækker jo dog ei den døde?                      Den døde blive ikke levende af at en anden før

34.vi aldrig faae igien saa duelig en mand.                         vi får aldrig en mand der så dygtig

35.for hans forbrydelse vi alt for grusom bøde                    det vil gå ud over os at han har dræbt nogen

36. om han ei hielpes kan                                                       hvis man ikke kan hjælpe ham

36.betænk dog, kiere ven! der liv for liv maae bødes        Kære ven, tænk på at man må betale med sit eget liv når man har dræbt nogen

37.her boer en arm udlevet bager                                         her bor der en fattig, gammel bager

38.som pokker snart desuden tager                                    han dør nok snart

39.vu har jo to om man den ældste tog af dem?             vi har to (bagere). Skulle man ikke tage den ældste af dem ?

40.saa blev jo liv for liv betalt                                                så har nogen jo betalt for et liv med et liv

41."ja" sagde dommeren, "det indfald var ei galt"            Ja, sagde dommeren, det var en god idé

42.jeg sagen at opsette nødes                                            jeg må have nogen tid til at at tænke over det i 

43.thi saa vigtig fald man maae sig vel betænke            fordi man må tænke godt i sådan en vigtig sag

44.gid vores smed jeg livet kunde skienke!                    Jeg ville ønske at jeg kunne benåde smeden

45.farvel godt folk! jeg giør alt, hvad jeg kan"                    Farvel, venner,. jeg vil gøre hvad jeg kan

46han bladrer i sin lov forsigtigt                                         han læser i sin bog med alle lovene

47.men finder intet der for sig                                            men kan ikke finde noget der forbyder at

48.hvorved forbuen er for smed at rette bager,              ......henrette en bager i stedet for en smed

49.han sin beslutning tager                                                Han beslutter sig 

50.og saa afsiger denne dom:                                         og siger sin dom

51.(hvem, som vil høre den, han kom!)                          alle der var interessert, kom og hørte det

52."vel er grovsmeden jens,                                             ganske vist har smeden Jens

53.for al undskyldning læns                                             ingen undskyldning

54.og her for retten selv bekiendte                                 har har selv indrømmet her i retten

55.han anders pedersen til evighed sendte                 at han dræbte Anders Pedersen

56.men da i vores bue, een smed vi ikkun have         men fordi vi kun har 1 smed i vores by

57.jeg maatte være reent af lave                                    ville jeg være dum

58.ifald jeg vilde see ham død                                        hvis jeg dømte ham til døden 

59.men her er to som bager brød"                                  --------det samme---------

60.".thi kiender jeg for ret:                                                dette er min dom:

61.den ældste bager skal undgielde det,                    den ældste bager skal straffes

62.og for det skedte mord med liv for liv bør bøde,    og henrettes for forbrydelsen

63.til velforriente straf for sig                                          så han og andre kan lære at det er forkert (at dræbe)

64.og ligesindede til afskye og til skræk"                   ----------------------------

65.den bager grød guds jammerlig,                            bageren græd meget 

66.da man ham førte væk.                                              -----det samme-----

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
14. februar 2012 af Stygotius (Slettet)

Hovsa,  33. hans død opvækker jo dog ei den døde?                      Den døde blive ikke levende af at en anden dør


Svar #10
14. februar 2012 af migmigogattermig (Slettet)

Tusind tak for hjælpen:-)

Dette er bare det bedste forum, hvor man kan få hjælp:-D


Skriv et svar til: Smeden og Bageren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.