Fysik
gaskompression
Har om forskellige måder at komprimere en gas på - navnlig adiabatisk og isoterm. Jeg synes det er lidt svært at forstå hele idéen bag kompressionen af en gas. Lad os sige at vi har en gas i en cylinder med stempel, at den har et vist tryk p1. Er der så tale om, at vi langsomt komprimerer den så kraften på det ydre stempel hele tiden bare er infinitisimalt større end det indre tryk i gassen? For hvis nu gassens tryk var p1, cylinderarealet var A og vores trykkraft var F>>p*A, så giver disse processer vel slet ikke mening?
Er det sådan, at man alligevel tit ser disse processer med langsom ækvilibrering i naturen?
Svar #1
13. februar 2012 af mathon
isotermt
dQ = P·dV = (n·R·T)·(1/V)dV
Q1∫Q2dQ = (n·R·T)·V1∫V2(1/V)dV
ΔQ = (n·R·T)·ln(V2/V1)
ΔQ = P1·V1·ln(V2/V1) = P2·V2·ln(V2/V1)
Svar #2
13. februar 2012 af mathon
adiabatisk
dQ = n·Cv·dT + p·dV = 0
-n·Cv·dT = p·dV
-n·Cv·dT = n·R·T·(1/V)dV
-Cv·dT = R·T·(1/V)dV
-(Cv/R)·(1/T)dT = (1/V)dV
-(κ-1)·(1/T)dT = (1/V)dV
-(κ-1)·T1∫T2(1/T)dT = V1∫V2(1/V)dV
(κ-1)ln(T1/T2) = ln(V2/V1)
ln((T1/T2)κ-1) = ln(V2/V1)
(T1/T2)κ-1 = V2/V1
T1/T2 = (V2/V1)1/(κ-1)
(p1·V1) / ((p2·V2)) = (V2/V1)1/(κ-1)
p1/p2 = (V2/V1)κ/(κ-1)
p1·V1κ/(κ-1) = p2·V2κ/(κ-1)
Svar #3
13. februar 2012 af arto460 (Slettet)
det der er bare ren matematik - det kan jeg altså ikke bruge til noget sorry :)
Jeg spurgte om noget ret konkret. Nemlig om en kvasistatisk proces kun kan forekomme hvis vi langsomt trykker på en gas med en kraft, der kun er lidt større end trykket inde i gassen eller om det også kan forekomme ved at presse med en større kraft udefra.
Svar #4
13. februar 2012 af mathon
"langsom ækvilibrering" ?
"...bare ren matematik..."
men
som beskriver de ideelle fysikse forhold
Svar #5
13. februar 2012 af arto460 (Slettet)
Nogen ting kræver ord at forklare, andre matematik - dit svar kunne jeg have slået op i min bog.
I stedet svar mig på følgende: Lad os sige vi har en gas ved atmosfærisk tryk i en cylinder med et bevægeligt stempel. Vil det så være muligt at komprimere gassen adiabatisk eller ville det kræve, at jeg kun yder en kraft infinitisimalt større end trykket i gassen gange arealet af cylinderen?
Skriv et svar til: gaskompression
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
