Matematik

hjælp! Vektorer!!

13. februar 2012 af lektiepigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heej! 

Er der nogen der kan fortælle mig, hvordan man kan finde en vektor når man kender længden af vektoren?? fx man ved at en vektor har længden 3, hvad er så vektoren?? 

jeg sidder nemlig fast ved denne opgave:

i en plan er givet tre vektorer a, b og c, hvor:

b = c - a .   I a I = 5, I c I = 3 og  a * c = 0

beregn længden af vektoren b 

beregn vinklen mellem b og c. 

- er der nogen der kan hjælpe??:) 

 

på forhånd tak! 

vh


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal jo heller ikke finde vektoren selv, men vektorens længde ud fra de givne oplysninger. Benyt, at

|b|2 = bb = (c - a) • (c - a) = |c|2 + |a|2 - 2ca = |c|2 + |a|2 = 32 + 52 = 34

Vinklen v mellem b og c beregnes så af formlen

cos(v) = (bc) / (|b||c|) = (c-a)•c / (|b||c|) = (|c|2 - ac) / (|b||c|)


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Da a c = 0, udspænder vektorerne en retvinklet trekant, hvorfor man genkender sætninger fra den retvinklede trekant.


Svar #3
13. februar 2012 af lektiepigen (Slettet)

tusind tak for svar! det var en stor hjælp, men noget jeg er lidt i tvivl om.. altså IbI2 = 34, og det er jo kun IbI vi skal finde, skal vi så tage kvadratroden af 34?? og skal en vektor ikke angives med to tal (a1 ; a2) hvor a2 er placeret under a1 ?? 

hm, jeg tænkte bare at det måske vil være nemmere at kende vektoren selv, især senere i opgaven, hvor man skal finde vinklen! 


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når man kender kvadratet på en positiv størrelse som |b|2 = 34 er det jo ligetil at bestemme |b| = √34 .

Der er ikke givet koordinater for nogen af vektorerne, og det er heller ikke nødvendigt for at besvare opgavens spørgsmål, som det fremgår af #1.


Svar #5
13. februar 2012 af lektiepigen (Slettet)

okay, tusind tak! men kan man overhovedet regne baglæns, altså fra en vektors længde til en vektor?? for tror nemlig at jeg skal bruge det i næste opgave... her skal jeg nemlig beregne arealet af et parallelogram, der udspændes af vektorerne a og b. hvor vektor a har længden 3 og vektor b er bestemt ved b = (3/2) a + a hat. 

håber du forstår, hvad jeg mener med a hat! altså vektor a hat..! 

når jeg kun kender længden, hvordan kan jeg så finde tværvektoren,, altså vektor a hat...??:)

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det kan man ikke. Der er uendeligt mange vektorer i planen, der alle har længden 5, for eksempel.

Arealet af det af vektorerne a og b udspændte parallelogram er

A = |âb| = |â • ((3/2)a + â)| = |(3/2)âa + |â|2| = |a|2 = 32 = 9

Man benytter her, at en vektor og dens tværvektor står vinkelret på hinanden og har samme længde.


Skriv et svar til: hjælp! Vektorer!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.