Dansk

Johannes V. Jensen (digt)

16. februar 2012 af RealMadrid10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har simpelhen svært, ved at forstå denne text (digt) , Er der nogle der kan foklar hvad den handler om.?

 

Juvelen ved den danske Aa,
forborgne Vandes sjældne Sir,
en vinget, levende Safir ...
dig laante Himlen af sit Blaa!


Foran det vaade Møllehjul
Regnbuen svæver i en Røg;
her gør et luftigt Jagtbesøg,
selv irisblaa, den sjældne Fugl.


Og siden fra sin Vægter-Gren
den styrtedykker efter Mad
og føjer til sin Fangst et Bad -
en stædig, fisegraadig En!


Til Hælvten Næb, i Øjet Flint,
en Fugl hvis Sjælelys er faa.
Sin Farve fik den udenpaa!
Af Paradiset Spejl en Splint!


Skal den der fik en stækket Flugt
og stirrer blændet i en Bugt
forbavse Verden med sit Spekter?
Du Aaens Ædelsten og Vægter!


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2012 af Snapso (Slettet)

Det er et rimelig bredt spørgsmål. Har du en liste med nudanske oversættelser af de gamle ord? Ellers må du prøve at slå betydningen op på nettet. Digtet handler jo om Isfuglen, hvilket vist også er digtets titel. At fuglen er ret speciel og sjælden, kan du læse i første strofes anden linje, da ordet forborgne betyder skjulte eller gemte. Resten må du selv analysere dig frem til.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2012 af Stygotius (Slettet)

Der er ikke så meget at forstå i dette digt. Det er næsten som et billede af Johannes Larsen .........i farver.

"Sir"             =  pynt, pryd

"iris"            =  regnbue

"Hælvten"   =  halvdelen

"Spekter"    =  farveskala


Skriv et svar til: Johannes V. Jensen (digt)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.