Fysik

please hjælp!

18. februar 2012 af tanjapeder (Slettet) - Niveau: B-niveau

forstil dig at man har opdaget en type Ia supernova i en fjern galakse og målt den tilsyneladende lysstryke til    1,1*10-1 W/m2. efter at have fulgt lyskurven i nogle uger beregner forskerne supernovaens absolutte lysstryke til at være 2,0 *1037 W.  

a. hvor mange lysår ligger galaksen fra os? 

b. hvor hurtigt bevæger den sig væk fra os, hvis den følger Hubbles lov?

c. hvilken rødforskydning svarer dette til? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2012 af Enhver (Slettet)

a.  Afstandskvadratloven   I = L / (4·π·r2)   ⇔    r = √ (L / (4·π·l))

b.  Hubbles lov     v = Ho · r

c.  z = v / c


Svar #2
19. februar 2012 af tanjapeder (Slettet)

super mange tak. i c) fåår jeg z= 0,093235 men hvad med den sidste opgave så: 

ved at analysere galakseepktret bestemmes rødforskydningen til z= 0,085. Antag, at forskellen i de to beregninger af rødforskydningen skyldes, at galaksen ikke har bevæget sig med samme hastighed i forhold til andre galakser hele Universets leveted. kan man så slutte, at galaksens hastighed er blevet mindre eller større med tiden? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2012 af Enhver (Slettet)

Jo større rødforskydning, desto større er hastigheden. Da rødforskydningen bestemmes til z = 0,085, bevæger den sig altså med en mindre hastighed, end den der er beregnet vha. Hubbles lov. Dvs. at hastigheden er blevet mindre med tiden, så vidt jeg lige kan se. 


Svar #4
19. februar 2012 af tanjapeder (Slettet)

fantastisk! :D mange tak! 


Skriv et svar til: please hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.