Matematik

Vilkårlige trekanter, hjælp!

21. februar 2012 af NathanDrake (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en opgave om trekanter hvor jeg skal bestemme de manglende sider og vinkler vha. cosinus og sinus relationerne. Det i sig selv er ikke svært, men det jeg er i tvivl om, er at finde ud af om der er 2 løsninger, og hvordan man laver den anden løsning. 


Om en trekant ABC oplyses det, at a = 5 , Vinkel A = 45 og Vinkel C = 58 

Er der to løsninger til denne? I så fald, kan jeg få en forklaring på hvordan jeg regner den anden løsning ud? tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2012 af 0790 (Slettet)

Hvis du vælger at bruge sinus (Hvilket jeg vil foreslå, da den er såre simpel) så vil der kun være en løsning.

Står der i opgaven at der er to løsninger, eller er det noget du antager? :)


Svar #2
21. februar 2012 af NathanDrake (Slettet)

Hej, det er nemlig det jeg er i tvivl om. Min lære har sagt at der er to løsninger i nogle af opgaverne, men har selvfølgelig ikke oplyst hvilke. Han vil dog have begge løsninger hvis dette er muligt. Så jeg tog bare 1 af opgaverne og håbede at der var 2 løsninger i denne så jeg kunne få forklaret hvordan man finder ud af det ;)


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2012 af 0790 (Slettet)

Sinus kan godt give to løsninger i specielle tifælde, da en vinkel både kan gå "åbent" og "lukket" (Håber at du forstår ;) ) Men normalt er det ene resultat meget ulogisk, da det ikke går op med den trekant man har, og kan derfor bortkastes. Hvis du skal have en begrundelse for dette, er det bare at der er 180 grader i en trekant, og at den ene derfor er ulogisk. Mener ikke at man kan få to løsninger med side-beregnelserne :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

I denne opgave kender man to af vinklerne og dermed alle tre vinkler i trekanten, og der kan derfor ikke være tale om to løsninger.

Der kan være tale om to løsninger, hvis man benytter sinusrelationerne til at bestemme en vinkel, eller hvis man bruger en cosinusrelation til at bestemme en side, der ikke modstående til den kendte vinkel.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. februar 2012 af mathon

konkret eksempel med to trekantløsninger


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. februar 2012 af lars3847 (Slettet)

har du fundet ud af det med opgaven. citer


Skriv et svar til: Vilkårlige trekanter, hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.