Fysik

Spændingsfald

22. februar 2012 af thenyouretoastmate (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen, der kan forklare mig dette begreb? 

Jeg ved det er energi pr. ladning, altså hvor meget energi der afgives i en komponent af hver ladning.

Men, jeg ved ikke, om jeg skal forstå det som dette:

1. Hvis jeg sætter 5 pærer i en seriekobling, så vil den sidste pære ikke lyse ligeså meget som den første pære (siger min intuition mig). Det må indikere, at der ikke afleveres lige meget energi i hver pære, og at ladningerne "opbruger" deres energi eftersom de løber gennem pærerne. 

eller

2. Hver ladning afgiver al sin energi i hver pærer, og får på en eller anden måde fornået sin energi efter de har afgivet det til pæren. 

Jeg håber, at der er nogen, der har står på det :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2012 af peter lind

ladningerne har ikke nogen energi, der opbruges. Strømmen består af  elektroner med en ladning der strømmer gennem ledningen fordi de er påvirket af et elektrisk felt. Forskellen i spændningerne direigeres af Ohms lov og dirigerer hvor meget energi, der afsættes i hver modstand. Hvis der er tale om ens pærer, vil spændningsfaldet over hver pære være ens og der vil afsættes lige meget energi i hver pære. Tænke evt. på en lyskæde, som bruges til juletræet.


Svar #2
22. februar 2012 af thenyouretoastmate (Slettet)

Okay det giver mening. :)
Et eller andet sted, sidder jeg bare fast i, om der ikke er noget energi, der forsvinder? Pæren laver jo lys og termisk energi, og derfor har jeg svært ved at forstå, hvordan der kan være samme energi over hver pære, da pæren jo bruger energien! Og hvor kommer energien overhoved fra!?


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. februar 2012 af peter lind

Energien kommer fra at elektronen gennemløber et spændningsfald. Den mister potentiel energi


Svar #4
22. februar 2012 af thenyouretoastmate (Slettet)

Og når den har mistet energien i den første pære, hvor får den så energien fra til den næste pære?


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. februar 2012 af hesch (Slettet)

Tænkt eksempel:

Tilført spænding til lyskæde med 5 pærer: Utotal = 25V

Strømforbrug: I = 1A

Samlet modstand i lyskæde: Rtotal = U/I = 25 Ω.

Da pærerne sidder i serie, må hver pære have modstanden: Rpære = Rtotal / 5 = 5Ω

Samlet effektforbrug Ptotal = Utotal * I = 25 W.

Effektfrorbrug pr. pære = Ppære = Rpære * I2 = 5W.

Hver pære bruger altså 1/5 af den samlede tilførte effekt, ( der ganget med tid giver energien ). Du kan også, som i svar #1, beregne spændingerne over hver pære, og anvende P = U * I. Du kommer til samme resultat.

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. februar 2012 af peter lind

#4  Elektronen har mistet noget af sin potentielle energi efter passage af pæren; men ikke al energi,


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. februar 2012 af mathon

    De frie elektroner drives hele vejen rundt i det elektriske kredsløb i en præferenceretning
    af et konstant elektrisk felt med feltvektor

                                   E = U/d

    Der udvikles således den samme energi i samtlige serieforbundne, ens pærer med samme
    spændingsfald uanset hvor i rækkefølgen -
    aldeles i modstrid med din forkerte "intuition", som måske er brugbar ved godteposeuddeling: "Gives den
    første for meget, bliver der for lidt til den sidste".      :-)


Skriv et svar til: Spændingsfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.