Fysik

tyngdepunkt

23. februar 2012 af nicolaskm (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej sp. 

jeg har et lile fysik problem som jeg håber at i vil hjælpe mig med.

 

Jeg skal bestemme tyngdepunktets beliggenhed ( x ; y ).

Alle mål er i mm, og pladen har en tykkelse på 10 mm, og hele pladen vejer 2.2 kg 

 

håber i vil hjælpe.

:-)

Vedhæftet fil: mål til tyngdepunkt.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Det nemmeste er at indføre et koordinatsystem, hvor den nederste linie bliver en del af x-aksen og den venstre linie bliver en del af y-aksen. Inddel så din figur i passende felter og sæt koordinater på. Så får du for x-værdien:

xcm = (1/M) * Σmi*xi og på samme måde med ycm  M er den totale masse af pladen. Vi forudsætter, at pladen er homogen.

 


Svar #2
23. februar 2012 af nicolaskm (Slettet)

bliver y så:

ycm = (1/M) * Σmi*yi

og er moment eller masse? 


Svar #3
23. februar 2012 af nicolaskm (Slettet)

#2 

mente: 

og er m så moment eller masse?

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

ja, og i vektorform kan vi angive massemidtpunktet sådan her: rcm = xcm*i +ycm*j. Du kan nu selv, hvad det ville blive, hvis du havde haft en 3. koordinat.


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

mi er de enkelte delmasser, og M er den samlede masse.


Svar #6
23. februar 2012 af nicolaskm (Slettet)

ok, tusind tak.
tror at jeg forstår det nu :-)


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

fint så bare husk, at et legeme i rummet (x,y,z) får en ekstra koordinat z, det er lige ud af landevejen


Svar #8
23. februar 2012 af nicolaskm (Slettet)

lige et ekstra spørgsmål:

x i den formel du har skrevet er det afstanden fra nulpunktet til objekets slutning, så jeg i dette tilfælde får x-værdierne: 4, 10 og 24

eller er det de enklte objekters "længde" i x-retningen, så jeg i dette tilfælde får x værdierne: 4, 6 og 14

?


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. februar 2012 af SuneChr

Det vil være lettere at lægge figuren ind i et {x , y} koordinatsystem, således at sidelængden på 10 svarer til intervallet

[0 ; 10]  på x-aksen.

Del figuren op i tre aflange rektangler og find et fiktivt tyngdepunkt for hvert rektangel. Dette ligger, hvor diagonalerne skærer hinanden. Se, om du ikke får koordinaterne  (2 ; 7) ,  (6,5 ; 12)  og  (9,5 ; 10).

Da areal er proportional med masse, og tykkelsen konstant, behøver vi ikke de to størrelser, men kan nøjes med arealet i vor beregning.

Saml hele arealet i det fiktive tyngdepunkt for det enkelte rektangel og dan momentet ved at sige    areal·afstand.

Summér de tre delmomenter og sæt lig med hele figurens moment       (samlet areal)·afstand.

Se nu, om du vil få tyngdepunktet til (5,5204 ; 10,3673) . Det ligger da i midten af pladens tykkelse.


Svar #10
23. februar 2012 af nicolaskm (Slettet)

når jeg danner momenterne for de enkelte rektangler, er det så afstanden fra nulpunktet til de enkeltes tyngdepunkt?

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
23. februar 2012 af SuneChr

# 10 Til beregning af x  har vi:  2·56 + 6,5·120 + 9,5·20  =  x·196        hvor 56, 120 og 20 er arealerne af rektanglerne

og   2 ,  6,5 og 9,5 er afstanden fra y-aksen.

Gør tilsvarende for at finde y. (Hvor det så er afstanden fra x-aksen)


Skriv et svar til: tyngdepunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.