Matematik

Bestem konstanterne a og b

29. februar 2012 af Sophham (Slettet) - Niveau: C-niveau

Der er denne opgave som virkelig driller!

Jeg går ud fra at der er brugt den eksponentielle funktion, men jeg forstår ikke hvordan man bestemmer a og b.
Opgaven lyder:


Når en basketball rammer gulvet springer den op igen. Tabellen viser sammenhørende værdier af det x'te opspring og opspringshøjden y (målt i mm).

x:    1        2       3       4     5       6       7         8       9       10

y:  885    662    496    364   298   248    207    171   140    110


I en model kan sammenhængen mellem det x'te opspring og opspringshøjden
y (målt i mm) beskrives ved
y = b * ax     hvor    a > 0  og  b > 0
Dette er en eksponentiel funktion.

a)
bestem konstanterne a og b. Brug tabellens data.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. februar 2012 af nielsenHTX

lav regression fx i Excel


Svar #2
29. februar 2012 af Sophham (Slettet)

Jamen jeg forstår ikke hvordan det skal gøres??
Regression?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. februar 2012 af nielsenHTX

#2 kaldes også tendenslinje i excel


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. februar 2012 af Grud (Slettet)

Det kan også løses matematisk ved at bruge endepunkterne. Det vil give to ligninger med to ubekendte. 

885 = b * a1 <=> b = 885 / a1

110 = b * a10 <=> b = 110 / a10

 

a: 885 / a1 = 110 / a10 <=> a10 * 885 / a1 = 110 <=> a9 * 885 = 110 <=> a9 = 110 / 885 <=> a = (110 / 885)(1/9) ~ 0,7932

b: b = 885 / (110 / 885)(1/9) ~ 1115,732

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. februar 2012 af nielsenHTX

#4 når der er mere end to punkter skal der bruges regression


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. februar 2012 af Grud (Slettet)

#5 Regressionen er i hvert fald mere (lidt) mere præcis, dog stadig også bare en estimering af parametrene der beskriver de observede data. Så det korte svar er, at du nok har ret. Jeg ville dog personligt selv fint godtage et svar der har løst opgaven ved hjælp af et par punkter, hvis vedkommende også have nævnt regression som en mulighed og sammenlignet observeret og teoretisk data


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. februar 2012 af nielsenHTX

#6 Regression tager jo netop højde for at punkterne ikke perfekt følger en eksponentiel funktion(siden det er en skole opgave passer de nok meget godt) men ved kun at vælge 2 punkter er der en risiko for at vælge 2 punkter som afviger meget.


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. februar 2012 af nielsenHTX

#6 ved ikke om man bliver bedt om på C-niveau at vise noget følger en eksponentiel funktion, men det gør man i hvert fald på A og der er det ikke nok at tage to punkter, da selvfølgelig kan man lave en eksponentiel funktion mellem to punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. februar 2012 af nielsenHTX

#6 nu kunne jeg ikke lade være med lige at regne efter for at se om #5 ikke passer nogenlunde, og noget uheldet passer (1,885) ikke særligt godt med resten af punkterne, se fil, hvorfor jeg klart vil anbefale at bruge regression. så først nu du havde redigeret i #6 og den kan vel lige gå....

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. februar 2012 af Grud (Slettet)

#7 Regressionen finder i hvert fald den eksponentielle funktion der bedst beskriver data, ligemeget om data er eksponentiel eller ej. I dette tilfælde er middelafvigelsen ved hjælp af regression 22,82 mens middelafvigelsen ved foreskriftsbestemmelse fra endepunkterne er 27,92. Netop fordi det er en skoleopgave er sandsynligheden for at to vilkårlige punkter afviger meget lille og derfor er den simple bestemmelse ret nøjagtigt. Men som jeg nu også sagde i #6 så er jeg skam helt enig i, at det her er ment som en regressionsopgave.


Svar #11
29. februar 2012 af Sophham (Slettet)

Tusind tak for de mange gode svar!!
Nu har jeg siddet og ledt. Hvor finder jeg denne tendenslinje eller regression i excel??
Og skal tabellen sættes ind i den eller??
Jeg har ikke hørt om det før.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. februar 2012 af Grud (Slettet)

#9 Din afbildning er fin, men jeg har lige lavet en ny her hvor regressionen med endepunkterne er indtegnet.

Vedhæftet fil:Untitled1.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. februar 2012 af nielsenHTX

#11 lille guide til at lave regression i Excel

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #14
29. februar 2012 af Sophham (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Jeg er helt med nu! :-)
Det er rigtig sødt af jer.


Svar #15
29. februar 2012 af Sophham (Slettet)

Nej vent! Nu har jeg lavet en regression, men hvordan bestemmer jeg a og b ud fra den?


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. februar 2012 af nielsenHTX

#15 sammenlign/aflæse det med b*ax    

så vil du nok se at Excel skriver det som b*ekx
så b=b og a=ek


Svar #17
29. februar 2012 af Sophham (Slettet)

Sammenligne det?? Jeg er ikke helt med.. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. februar 2012 af Grud (Slettet)

Inde i tendenslinie vinduet kan du vælge "Vis ligning i diagram". Så burde der stå: y = 991,54e-0.223x i din graf. Som #16 skriver, giver excel dig ligningen på den her form: y = b * ekx mens den ligning du skal bruge hedder y = b * ax. For at regne om bliver b = b og a = ek


Skriv et svar til: Bestem konstanterne a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.