Matematik

Vektor

05. marts 2012 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem er der givet vektorerne: 

a = ( t -1 , 2) og b = (3, t) 

Hvor t er et tal.

a) Bestem for t = 4 vinklen mellem vektor a og b?

Det fik jeg til 19,44 grader.

b) Bestem de værdier af t, for hvilke vektor a og b er parrallelle 

forstår jeg ikke helt.. ved det noget med determinanten men er lost :/


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

2 / (t-1) = 3 / t

3(t-1) = 2t

3t -3 = 2t

t = 3


Svar #2
05. marts 2012 af lalalalama (Slettet)

Så det er intet med determinanten at gøre?? Eller hvordan? Fordi determinanten er jo vektor a,b = 0 ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2012 af NejTilSvampe

Determinanten for to vektorer er lig arealet af det parallelogram de udspænder. To parallelle vektorer udspænder naturligvis ikke noget parallelogram, derfor kan du benytte at determinanten er 0 for to paralelle vektorer.

Alternativt kunne du også have valgt at finde skalarproduktet mellem en af vektorerne og den anden vektors tværvektor og sætte det lig 0. Her benytter du at skalarproduktet af to ortogonale vektorer er 0.

Det #1 - derimod har valgt at udnytte er at hældningen af to parallelle vektorer er ens. Hvilket ikke er en korrekt metode, for det giver dig kun én løsning. Denne opgave har to løsninger.

det(a,b) = (t-1)t - 2*3 = 0

t^2 - t - 6 = 0 => t = 3 v t = -2


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2012 af NejTilSvampe

sludder, man kan sagtens gøre som Krabasken gjorde, han har bare vendt den ene brøk forkert. Ligningen bør se således ud :

2 / (t-1) = t / 3 

6 = t(t-1)

t^2 - t - 6 = 0

Ved ikke hvad jeg tænkte på o_O


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

# 4

Ja - det er søren sjaske-mig da rigtigt - !

Tak for korrektionen - og unsdkyld til # 0 !

Stoney / Krabasken


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. marts 2012 af NejTilSvampe

#5 - ja det er en rigtig snyder fordi at hvis man sætter tallet ind giver det et korrekt resultat :p


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.