Matematik

Procentregning

07. marts 2012 af quintt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har lidt svær ved forståelsen af denne opgave. Den virker umiddelbart ret simpel, som den sikkert også er, men jeg tror jeg har gjort det sværere for mig selv end det egentlig er.

Sygehusenes udgifter til medicin i perioden 2003-2008 er med god tilnærmelse vokset med 22,8% pr. år.
I 1003 var udgifter til medicin på 1,75 mia. kr.

a) Opstil en model, der beskriver udviklingen i udgifterne til medicin i den nævnte periode.

Det jeg har gjort er, at tage fra 2003 til 2004 og regne ud, hvor meget den er steget med. Det har jeg gjort ved at sige 100*22,8/1,75, men resultatet synes jeg ikke rigtig kan passe.

 

Håber nogen kan hjælpe mig :)

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2012 af Capion1

udgift2008  =  udgift2003·1,2285


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. marts 2012 af PeterValberg

I dette tilfælde betyder den faste årlig procentvis tilvækst,
at der er tale om eksponentiel vækst efter modellen:

y = b·ax = b·(1+r)x

hvor r = p[%]/100

hvor p er den årlige procentvise tilvækst

I dit tilfælde bliver det således:    

f(x) = 1,75·1,228x

hvor x er antal år efter 2003
f(x) er de årlige udgifter til medicin i mia. kr

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
07. marts 2012 af quintt (Slettet)

Hvad menes der, når du skriver "x er antal år efter 2003"? :)

Og tusind tak.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. marts 2012 af PeterValberg

x angiver det antal år, der er gået efter 2003, hvor modellen starter...

I opgaveteksten får du oplyst at udgiften i 2003 er på 1,75 mia. kr 
hvilket er startværdien, da modellen beskriver udviklingen i årene
2003 til 2008

skal du beregne udgiften i et nærmere bestemt årstal, så skal du
indsætte det antal år, der er gået EFTER 2003, som x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
07. marts 2012 af quintt (Slettet)

Nu er jeg med :)

- Mange tak :)


Skriv et svar til: Procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.