Studievejledning

Praktiske spm. om reformen.

13. august 2005 af JGH (Slettet)
Hej, jeg søger svar på disse spørgsmål:

1) Er det muligt at få den et-årige matematik i det nye gymnasium? Fordi jeg ikke er specielt god til matematik, vil jeg gerne vide om der var et alternativ, uden at det trækker helt vildt ned i mine karakterer.

2) I naturvidenskabeligt grundforløb har man naturgeo, kemi, bio og fys. Men samtidigt har man fys C, hvorfor det? Det bliver da svært at administrere, eller?

3) Skal man allerede vælge studieretning + valgfag efter grundforløbet?
I det gamle gymnasium skulle man vist have geo, bio og kemi på C, hvis det var matematisk, ikke?
Hvis det er, at jeg nu vælger bio, kemi eller geo på C, har jeg så kun det halve år efter grundforløbet til at lære et helt årspensum?

Det er vist alt, hvis der er mere skal, skriver jeg igen.
Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2005 af allan_sim

#0.

1) Forudsat at du ikke vælger en studieretning, der binder matematik på et højere niveau, kan du afslutte med matematik på C-niveau efter 1.g.
Hvis du mener det gamle 1-årige A-niveau, så kan du vælge matematik som B-niveau i studieretningen og derefter bruge en valgblok på at opgradere fra B til A. Det er dog sjældent hensigtsmæssigt, fordi det på mange skoler vil have den konsekvens, at du kommer til at læse B- og A-niveauet samtidigt.

2) Hvad mener du med, at det er svært at administrere? Fysik og nvg vil stå forskellige steder på dit skema, så du ved jo, hvornår du har hvad. Yderemere vil fysiktimerne så være ren fysik, mens nvg er stedet for det fakultetslige samarbejde mellem naturvidenskaberne.

Jeg citerer fra bekendtgørelsen:

"1.1 Identitet

Det naturvidenskabelige grundforløb udgør den gymnasiale introduktion til de naturvidenskabelige fags fællestræk og forskelligheder gennem arbejde med grundlæggende elementer af fagene biologi, fysik, kemi og naturgeografi. I grundforløbet inddrages eksemplariske og aktuelle problemstillinger kombineret med en oplevelsesorienteret og eksperimentel tilgang til omverdenen.

1.2 Formål

Eleverne skal gennem undervisningen i grundforløbet indse betydningen af at kende til og forstå naturvidenskabelig tankegang, og de skal kunne forholde sig til naturvidenskabelig videns styrker og begrænsninger. Eleverne skal opnå viden om nogle centrale naturvidenskabelige problemstillinger og deres samfundsmæssige, etiske eller historiske perspektiver, så de kan udtrykke en vidensbaseret mening om forhold og problemer med et naturfagligt aspekt. Endelig skal elevernes nysgerrighed og engagement inden for det naturfaglige område understøttes og fremmes."

3) Ja, du skal vælge studieretning og valgfag til jul inden grundforløbet afsluttes. De valgfag som først kommer til at ligge i 3.g, vælger du kun foreløbigt.
Ja, du vil kunne blive udsat for forløb, der afsluttes på et halvt år (kaldet turboforløb), men hvor du så selvfølgelig har flere timer om ugen i pågældende fag.

Håber, at det opklarede noget af usikkerheden - ellers spørg igen :-)

Svar #2
13. august 2005 af JGH (Slettet)

#1
1) Ja, jeg mente den et-årige A-niveau. Ellers bliver jeg vel nødt til at betsemme mig med det samme, for jeg kan slet ike overskue at have både A og B på samme tid.

2) Jeg har fundet ud af det inde på Lectio. Jeg troede, at vi skulle have to forskellige lærere, dvs. vi skulle lære det samme to gange. Men vi skal have den samme lærer i både fys og nvg, så det er jo i orden.
Vores lærerteam, hvor vores fys/nvg-lærer også er med, forklarede noget om at vi skulle have fire forskellige lærere, der skiftedes til at have os i de forskellige uger, eller sådan noget. Har man så to lærere ad gangen, eller hvordan? Hvis de alle skal samarbejde, brude vi jo have dem alle på en gang, men det er vist for dyrt, taget i betragtning at de har skåret ned på idræt.

Ok, tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2005 af allan_sim

#2. Du har én lærer ad gangen. Samarbejdet foregår i deres forberedelse af undervisningen. Dvs. der vil være en sammenhæng mellem eksempelvis dine biologi-timer i nvg og dine kemi-timer i nvg, som lærerne har planlagt.
Du har ganske ret i, at det vil koste alt for mange penge at have flere lærere på i selve undervisningen.

Svar #4
13. august 2005 af JGH (Slettet)

#3
Okay, nu forstår jeg det vist nok.

Svar #5
13. august 2005 af JGH (Slettet)

Min ven har et spørgsmål:
På mange naturvidenskabelige uddannelser skal man have fys B, hvilket man automatisk fik under det gamle gym. Men nu har man det kun på C.
Kan det så være, at det videregående uddannelser sætter deres krav ned, eller er det mest sikkert at vælge fys B for at være på den sikre side?
Jeg har planlagt sine valgfag, så det er lidt surt, hvis jeg skal lave det om. Hendes studieretning hedder: Bio A, kemi B og mat B. Jeg har en fri A og C-blok, og jeg regner med at tage Kemi A og psy eller filosofi på C

Jeg ved endnu ikke, hvad jeg vil være, men vil gerne lade alle muligheder stå åbne.


Svar #6
13. august 2005 af JGH (Slettet)

Hendes = min. Det er mig, der skriver, så det er lidt forvirrende.

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. august 2005 af allan_sim

#5. Universiteterne sætter IKKE deres krav ned. Hvis ikke man ønsker at ændre sin studieretning, og hvis man ikke opfylder de fag-specifikke krav på en bestemt videregående uddannelse, så må man ud at supplere efterfølgende.

Det slår stort set aldrig fejl, at man skal have mindst fysik B på naturvidenskabelige uddannelser. I kan se de nuværende adgangskrav og de justerede 2008-adgangskrav her:

http://www.ug.dk/Min%20baggrund.aspx?article_id=artik-vfspecifikkekrav

Når det er sagt, så er suppleringsmulighederne med reformen blevet bedre, så man er ikke fortabt, og man skal ikke underkende, at interessen for fagene i gymnasiet bør have betydning for ens valg.

Svar #8
13. august 2005 af JGH (Slettet)

#7
Okay, så skulle man måske genoverveje det. Hvor lang tid tager et suppleringskursus, og har karakteren indflydelse på gennemsnittet?

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. august 2005 af allan_sim

#8. Mange uddannelser tilbyder betinget optagelse, hvor suppleringen foregår over sommeren inden studiestart.

Ellers kan man supplere via forløb på et halvt eller et helt år gennem et nyt system, der kommer til at hedde GS:

http://www.ug.dk/Uddannelse.aspx?article_id=udb-gsny

Det har ikke indflydelse på dit studentereksamensgennemsnit, men der kan være krav om, at du består et fag med en minimumskarakter (afhænger af uddannelsen).

Skriv et svar til: Praktiske spm. om reformen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.