Matematik

Sandsynlighedsregning

11. marts 2012 af AAP123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En pose indeholder 3 kort. Det ene af kortene er sort på begge sider, det andet er hvidt på begge sider og det tredje er hvidt på den ene side og sort på den anden.

Et kort trækkes tilfældigt fra posen. Hvis kortet er sort på den ene side, hvad er sandsynligheden for at det er hvidt på den anden?


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. marts 2012 af PeterValberg

Du skal "ha' gang i" noget betinget sandsynlighed :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
11. marts 2012 af peter lind

Der er mulighed for at du har fået kortet med forskellig farver på de 2 sider og mulighed for at du har fået kortet der er sort på begge sider.


Svar #3
11. marts 2012 af AAP123 (Slettet)

ok kortet er enten hvidt-sort eller sort-sort. 

så mulighederne er

synlig:              ikke synlig:

sort forside -   sort bagside

sort bagside - sort forside

sort forside -   hvid bagside

og så er sandsynligheden 1/3

er det rigtigt?

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2012 af anonymens (Slettet)

Ja det er det :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2012 af PeterValberg

Hvis du kalder det første træk (af ét af de tre kort) for hændelse B, så er sandsynligheden
for sort side i dette træk:

P(B) = P(sort) = 3/6 = 1/2 (da der er 3 sorte sider og tre hvide sider).

Hvis du samtidig kalder "andet træk", hvor du vender det valgte sorte kort og ser om den anden side
er hvid, for hændelse A, så er sandsynligheden for BÅDE hændelse B og A:

P(A∩B) = 1/3 (da kun ét af de tre kort er sort på den ene side og hvid på en anden)

Samlet set er du "ude i noget" med betinget sandsynlighed, hvor denne formel kan benyttes:

hvor P(A|B) er sandsynligheden for hændelse A når hændelse B er indtruffet.

Du kan således konkludere, at HVIS det kort du trækker fra posen, er sort på den ene
side, så er sandsynligheden 2/3 for at den OGSÅ er hvid på den anden side.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #6
12. marts 2012 af PeterValberg

Jeg har lige en rettelse til eget indlæg #5:

P(A∩B) = 1/6  (og ikke en tredjedel, som jeg tidligere fik skrevet)

Dermed ser den endelige beregning således ud:

Du kan således konkludere, at HVIS det kort du trækker fra posen, er sort på den ene
side, så er sandsynligheden 1/3 for at den OGSÅ er hvid på den anden side.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.