Matematik

"Formel"

21. marts 2012 af YesMe (Slettet) - Niveau: 9. klasse

"Forklar, hvor mange centicubes der skal bruges til et tilfældigt lag i pyramiden. Laget kan fx. betegnes nummer n."

Oplysning:

(lag) L1:= 1,2,7,8

(centicubes) L2:= 1,9,169,225

Hvordan gør man det? Det er en opgave fra folkeskole :P


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Lag      n  

Centicubes     (2n-1)^2  ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2012 af Jegvedingenting

Man skal ikke tage folkeskoleopgaver for givet, for de kræver faktisk rimelig meget abstrakt tænkning, da der ikke er en "opskrift/formel" på løsningen :-D


Svar #3
21. marts 2012 af YesMe (Slettet)

#1 Tell me how or why?

#2 Tja .. I dunno. ;)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Fordi det er den "formel", der umiddelbart passer med dine tal-par - ik'?

;-)


Svar #5
21. marts 2012 af YesMe (Slettet)

#4

Jo men, hvordan er du kommet frem til det?


Svar #6
21. marts 2012 af YesMe (Slettet)

Never mind ... Har fundet ud af det, så svarer jeg på det selv .. det vil sikkert gavne andre, der vil vide hvordan man gør..

Det er en 2.gradsfunktion, hvis korrelationskoefficienten er 1.

CC(n) = an2+bn + c

CC(1) = a·12+b·1 + c = 1

CC(2) = a·22+b·2 + c = 9

CC(2) = a·72+b·7 + c = 169

3 ligninger med 3 ubekendte, så får vi, at a = 4, b = -4 og c = 1.

CC(n) = 4n2 -4n + 1 = (2n - 1)2     for   n ≤ 1


Brugbart svar (2)

Svar #7
22. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Jeg kiggede på tallene i 2. række.

De var alle kvadrattal, nemlig

12, 32, 132, 152  Dem sammen holdt jeg med tallene i 1. række, nemæig

1,  2,   7,    8

og så var det ikke svært at se, at

(1+0) gi'r 1

(2+1) gi'r 3

(7+6) gi'r 13  og

(8+7) gi'r 18

Altså n + (n-1) og det er 2n -1

;-)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2017 af Mauuus (Slettet)

Nu kan det godt være jeg virker dum men kan du forklare

CC(n) = an2+bn + c

CC(1) = a·12+b·1 + c = 1

CC(2) = a·22+b·2 + c = 9

CC(2) = a·72+b·7 + c = 169

3 ligninger med 3 ubekendte, så får vi, at a = 4, b = -4 og c = 1.

CC(n) = 4n2 -4n + 1 = (2n - 1)2     for   n ≤ 1


Skriv et svar til: "Formel"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.