Matematik

Krydsprodukt

23. marts 2012 af Hej2012 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2012 af mathon

     fordi
                            a x b er vinkelret på både a og b og derfor peger op eller ned  fra planen
                            og altså er en rumlig vektor, som har tre koordinater

     så
                            hvis du kun er interesseret i den numeriske værdi af determinaten
                            |det(a,b)|

     taster du
                            norm(crossP(a,b))                   

        


Svar #2
23. marts 2012 af Hej2012 (Slettet)

Hvorfor er det ikke muligt at bestemme determinanten i 3D?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2012 af AskTheAfghan

                 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/math/0/9/b/09bf9d6c78c3c975a2b5ae76fbe504b9.png

                          \begin{pmatrix}a_1 \\ a_2 \\ a_3 \end{pmatrix} \times \begin{pmatrix}b_1 \\ b_2 \\ b_3 \end{pmatrix}  = \begin{pmatrix}a_2b_3 - a_3b_2 \\ a_3b_1 - a_1b_3 \\ a_1b_2 - a_2b_1 \end{pmatrix}.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2012 af mathon

determinaten   --->   determinanten


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2012 af mathon

i 2D
          er determinanten   det(a,b)   skalarproduktet
          mellem tværvektor â og vektor b
                         
                                                                  â · b = det(a,b)
   

i 3D
          kan begrebet tværvektor ikke defineres éntydigt,
          hvorfor
                         "determinanten" mellem a og b ikke eksisterer på samme vis

men
             den numeriske værdi af vektorproduktet

                                                                |a x b| er lig med determinanten i 2D, når

             både vektor a og vektor b's tredjekoordinat er lig med 0

sammenhængen er

                                        a = [a1,a2,a3]              b = [b1,b2,b3]

   og
                                        a x b = [a2b3 - a3b2, a3b1 - a1b3, a1b2 - a2b1]

som for
                                        a = [a1,a2,0]              b = [b1,b2,0]
giver
                                        a x b = [a2·0 - 0·b2, 0·b1 - a1·0, a1b2 - a2b1] = [0,0,a1b2 - a2b1]
dvs
                                       |a x b| = a1b2 - a2b1 = det(a,b) i 2D når tredjekordinaten ikke noteres med
         

                                       

 


Skriv et svar til: Krydsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.