Fysik

idealgasloven

25. marts 2012 af xCJx (Slettet)

Hej venner!
 

Jeg sidder her og knokler med en irriterende fysikaflevering, og er gået kold, så vil sætte stor pris på lidt hjælp :(

Der er en opgave, som lyder således "I et røntgenrør er trykket 10^-9 atm, og temperaturen er 20 grader celcius. Hvor mange molekyler er der pr. cm^3? Jeg mangler jo både n og V, hvis man tager udgangspunkt i idealgasloven, som siger, at: P(trykket)*V(volumen) = n (stofmængde)*R (gaskonstant)*T(temperaturen) ...

Nu ikke for at bombe jer med spørgsmål, men har lige et til: Hvordan beregner man opdriften, hvis de givne oplysninger er:

heliumballons rumfang = 250L

Temperatur = 22 grader celcius

trykket = 1 atm

luftens densitet = 1,29 kg/m^3

heliums densitet = 0,1652 kg/m^3

 

Håber INDERLIGT, at i vil hjælpe mig! Bare hvis i kan hjælpe mig med ét af spørgsmålene, vil det fremme mig utroligt meget! :(


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2012 af peter lind

Der spørges om antal molekyler pr. cm3 så du kan sætte rumfanget til 1 cm3. Det er n du skal finde


Svar #2
25. marts 2012 af xCJx (Slettet)

Okay, kan jeg regne cm^3 om til m^3 ? altså passer enhederne, eller er der noget, som jeg lige skal regne om?

hvad med den anden opg med opdriften, kunne du måske hjælpe mig med den også? hvis ikke, går det nok .. tusinde tak forresten!!


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2012 af mathon

              
                     p·V = N·k·T

                     (N/V) = (1,01325·10-4 N/m2) / ((1,38065·10-23 J/K)·((273+20) K)  = 2,5·1016 molekyler / m3 =

                                                                                                                            2,5·1010 molekyler / cm3


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2012 af peter lind

Opdriften er tyngdekraften på den luft, som ballonen fortrænger. Hvis man vil have at vide hvor meget ballonen kan bære, skal man fratrække tyngdekraften på helium gassen


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts 2012 af mathon

opdrift
                   tyngden af den fortrængte luftmængde

                    
                                  Fop = V·ρluft·g

                                  Fop = (0,250 m3)·(1,29 kg/m3)·(9,81 N/kg) ≈ 3,164 N

 


Skriv et svar til: idealgasloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.