Matematik

Retvinklet trekant

25. marts 2012 af kristianvn (Slettet)

I en retvinklet trekant ABC er h = 6 cm og hypotenusen c = 14 cm.
Find siderne a og b.

h er højden, men på hvad? forstår det sgu ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

I en retvinklet trekant er "højden" altid højden på hypotenusen c .

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2012 af mathbj (Slettet)

h = a. Du mangler kun at bestemme b = hosliggende katete:

Med pytagoras sætning c2 = a2 + b2: 142 = 62 + b2 du isloere b2 ⇔ 62 - 142 = b2 og det giver -160, men da du ikke kan tage kvadratroden af et minus siger du blot √160 = 12,65 dermed er b = 12,65 og du har alle tre sider i trekanten


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den slags røverhistorier kommer man ikke så langt med. Højden h er højden på hypotenusen, og den er aldeles ikke lig med a.

Derimod ved man, at

      a·b = h·c

og at

      a2 + b2 = c2 ,

hvorfor

      (a + b)2 = c2 + 2hc

og dermed

      a + b = √(c2 + 2hc) .

Tilsvarende er

      (a - b)2 = c2 - 2hc ,

hvorfor

      |a - b| = √(c2 - 2hc) .

Vælger vi, at a skal betegne den største af kateterne, dvs. a > b, har vi så

      a = ( √(c2 + 2hc) + √(c2 - 2hc) ) / 2 og

      b = ( √(c2 + 2hc) - √(c2 - 2hc) ) / 2

Med h = 6 og c = 14, finder man

      a = (√91) + (√7) = 12,185 , og

      b = (√91) - (√7) = 6,894


Skriv et svar til: Retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.