Matematik

Jordberegning

27. marts 2012 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Der skal afgraves jord fra område A og påfyldes i område B.

Volumen af område A = 16,7552h3 + 753,982h2 + 11309,7h

Volumen af område B = 829,38h + 14721,5

 

Ved afgravning er jorden "fast". Under kørslen til område B udvides jorden med 20%. Herefter tromles jorden således, at jorden ender med en blivende udvidelse på 5%.

Spørgsmålet er: Hvad skal højden h være, således at VA = VB i "fast" mål?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

VA(h) = 1,05·VB(h)


Svar #2
27. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#1

Giver værdien h ≈ 1,346 m, dvs.

VA(1,346 m) ≈ 16549,9 m3

VB(1,346 m) ≈ 15837,8 m3

 

VA(1,346 m) · 1,2 · 0,85 ≠ VB (1,346 m)?

Er jeg gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg kunne ikke se, hvad man skulle bruge oplysningen om de 20% udvidelse til, da man ender med en blivende udvidelse på 5%. Derfor foreslog jeg at løse ligningen

VA(h) = 1,05·VB(h)

men egentlig skal det vel være

1,05·VA(h) = VB(h) , eller

VA(h) = VB(h) / 1,05 , dvs

16,7552h3 + 753,982h2 + 11309,7h - (829,38h + 14721,5)/1,05 = 0

med h = 1,222708 m

VA = 14986,3 m3

VB = 15735,59 m3

1,05·VA = 15735,59 m3

 


Svar #4
27. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#3

20% var blot til orientering.

Hvorfor har du ændret placering af 1,05, altså foran VA(h)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fordi det er jorden fra A, der udvides og skal ned i et lidt større hul i B.


Svar #6
27. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#5

Ok, men er det egentlig forkert at skrive:

VA(h) · 1,2 · 0,85 = VB(h), hvor

1,2 er en udvidelse på 20% og

0,85 er en reduktion på 15%?

 

Jeg ved godt, at ligningen ikke går op, men vil blot dokumentere hele processen fra A til B.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvor får du en reduktion på 15% af det udvidede rumfang fra?

1,2 · 0,85 = 1,02

Jeg læser det som en blivende udvidelse på 5% af det oprindelige rumgang.


Svar #8
27. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#7

Fra 20% til 5% er der en reduktion på 15%, men det skal åbenbart ikke tolkes sådan.

Dvs. 1,2 · 0,875.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er tale om en blivende udvidelse på 5%, dvs en faktor 1,05 . Glem de 20%, med mindre du vil vide, hvor stor lastbilens lad skal være.


Svar #10
27. marts 2012 af turk89 (Slettet)

#9

Har indregnet en udvidelse på 20% i jordflytning og dimensioneret kørtetøjet.

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, som det jo også fremgår af svaret i #3.


Skriv et svar til: Jordberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.