Matematik

Om vektorer rammer hinanden?

28. marts 2012 af larsenmax (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem i rummet, bevæger to partikler, sig således, at de til tidspunktet t
befinder sig i henholdsvis punktet P1 og P2, hvor

OP1 = (1,0,-5) + t(1,2,3)       og       OP2 = (-2,3,0) + t(-2,4,-1)

a) Gør rede for at de to partikler ikke rammer hinanden.

b) Bestem den mindste afstand der er mellem de to partikler.

Er der nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2012 af mathon

a)
            bevis at de to rette linjer er vindskæve

b)
            brug punktafstandsformlen og regn på den kvadrerede radikand


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. marts 2012 af AskTheAfghan

a)

OP1 = (1,0,-5) + t(1,2,3)

    x(t) = 1 + t   ,       y(t) = 2t   ,        z(t) = 3t - 5

OP2 = (-2,3,0) + s(-2,4,-1)          (kald s istedet for t)

    x(s) = -2 - 2s   ,       y(s) = 3 + 4s   ,       z(s) = -s

Løs 2 ligninger med 2 ubekendte  

      x(t) = x(s)    og   y(t) = y(s)    eller   

      y(t) = y(s)    og    z(t) = z(s)   eller

      x(t) = x(s)    og    z(t) = z(s)

indsæt de fundne t og s i de to parameterfremstillinger, og vurder om de rammer hinanden.

Hvis de t'er eller s'er er helt forskellige, rammer de to linjer ikke. Hvis der mindst to samme parametre, er der tale om to koordinater, der er det samme; dvs de rammer hinanden.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2012 af peter lind

Lige en kommentar. Det er meningsløs at tale om at to vektorer rammer hinanden.  Der er tale om at to partikler rammer hinanden


Svar #4
28. marts 2012 af larsenmax (Slettet)

Ved at solve det i CAS, fik jeg false. Det må jo betyde at mindst en af ligningerne ikke er lig med hinanden, og derfor er partiklerne vindskæve. Har jeg ret?

Men hvordan ser punktafstandsformlen ud?


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Partiklerne er ikke vindskæve. Deres retlinede trajektorier er vindskæve linier.

b) Punktafstandsformlen er en 3D udgave af Pythagoras.


Skriv et svar til: Om vektorer rammer hinanden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.