Fysik

hjælp

29. marts 2012 af Aleynaa

laserlys med bølgelængde = 589 nm sendes ind mod et gitter. På en skærm bag gitteret måles afstanden L mellem de to 1. ordens prikker til l = 63,0 cm. Afstanden L mellem gitteret og skærmen er L = 1,30

beregn afbøjningsvinklen :

beregn gitter konstant

beregn antal ridser pr mm på gitteret


hvordan skal jeg beregne disse tre ? altså hvilke formel skal jeg benytte :) ? håber nogle kan hjælpe


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2012 af Salihu (Slettet)

1) beregn afbøjningsvinklen

 

afstanden mellem 1. ordens prik og normalen = 63,0cm/2 = 31,5 cm

afbøjningvinkel = tan-1(31,5/1,30) 

2) beregn gitter konstant 

brug gitterformlen 

beregn antal ridser pr mm på gitteret

antal ridser = 1/d


Svar #2
29. marts 2012 af Aleynaa

#1
 

tak for hjælpem :) hvilken gitterformel den der d =n · λ / sin(φn) :) ?

d = 1* 589 nm/ 87,63 ? :)

og hvilke rids er der tale om er det den jeg finder ved d ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2012 af emde93 (Slettet)

Beregning af afbøjningsvinklen vha. tangens

tan(θ) = mod/hos

θ = tan-1(l / 2 / L) = tan-1(63/2 / 130) 

Beregning af gitterkonstanten

λ = sinθ * d /n <=>

d = (λ * n / sinθ) =>

d = (589 nm * 1 / sinθ) 

Beregning af antal ridser pr mm er 

1/d


Svar #4
29. marts 2012 af Aleynaa

hvordan kan man bestemme antallet af ordener i interferensmønstret bag gitteret ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2012 af emde93 (Slettet)

Antallet af ordner er antallet af prikker på hver side, de hører sammen i par. pånær 0. ordens prikken. Se figuren nedenfor

                                                                            3.   2.   1.   0.   1.   2.   3

 

                                                                                   


Svar #6
29. marts 2012 af Aleynaa

skal jeg så skrive det du har skrevet i nedenstående ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. marts 2012 af emde93 (Slettet)

Det er en måde, du kunne også indrage en rigtig tegning istedet.


Svar #8
29. marts 2012 af Aleynaa

okay :) tak på hjælpen kan duhjælpe med flere opgaver har oprettet en ny tråd :)


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.