Fysik

Fysikaflevering.

19. august 2005 af 03xbni (Slettet)
Hej.

Jeg har en opgave i min fysikaflevering, som jeg ikke ved, hvordan jeg skal løse. Jeg ville være rigtig glad, hvis nogen kunne hjælpe mig. Her kommer opgaven.

Et projektils fart.
Et gevær affyres. Det tager projektilet 1,1 ms at bevæge sig igennem geværløbet. Mens projektilet befinder sig i geværløbet, er projektilets acceleration:
a(t) = 15,4 m/s2 * e^A*t^4+B*t^3+C*t^2+D*t

konstanterne A, B, C og D er bestemt til A = -2,89*10^13 s^-4 , B=9,89*10^10 s^-3, C = -1,23*10^8 s^-2 og D = 6,35*10^4 s-1.

a. Skitser på et milimeterpapir grafen for projektilets acceleration a(t) som funktion af tiden t.
Bestem størsteværdien af accelerationen a(t).

b. Bestem projektilets fart, når det forlader geværløbet.






Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2005 af Epsilon (Slettet)

Accelerationsfunktionen skal vist lige indeholde de relevante parenteser, for at enheden er korrekt:

a(t) = 15,4m/s^2 * e^(A*t^4+B*t^3+C*t^2+D*t)

a) Første del klarer du selv. Som støtte til at skitsere grafen ville det være oplagt indtegne grafen for a på grafregneren i det relevante tidsrum, hvor kuglen befinder sig i geværløbet.

Andet delspørgsmål kan løses på forskellig vis. Eftersom du ikke bliver bedt om at beregne maksimum for a(t), kan en grafisk løsning accepteres - med tilstrækkelig dokumentation naturligvis. Kom gerne med et andet forslag, hvis du mener at have et sådant.

b) Overvej, hvilken matematisk sammenhæng der er mellem projektilets acceleration og fart i geværløbet.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: Rettelse:

"(...) oplagt at indtegne grafen (...)"

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2006 af Anna18 (Slettet)

#2
Kan man regne den ved at finde arealet under (t,a)-grafen? I tidsrummet 0 ms til 1.1 ms

Eller...?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2006 af Anna18 (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2006 af fixer (Slettet)

Det omtalte areal er netop projektilets fart idet det forlader løbet. Der gælder jo nemlig


t1
S[a(t)]dt = v(t1)-v(t0)
t0

hvor t0 og t1 er vilkårlige tidspunkter.

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2006 af Anna18 (Slettet)

Hvis jeg sætter t0=0s, og t1=1.1*10^-3 s
Så får jeg at integralet af a er 825.09.

Kan det virkelig passe at farten er så stor??


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2006 af fixer (Slettet)

Du har ikke angivet enheden; den er m/s. Jeg har ikke regnet efter. Men fysisk er det absolut troværdigt. Riflers mundingshastigheder ligger typisk i området 800 m/s - 1200 m/s.

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2006 af Anna18 (Slettet)

okay.. mange tak...!

Skriv et svar til: Fysikaflevering.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.