Fysik

Kernefysik

02. april 2012 af knasfunky (Slettet)

Hej derude, 

 

Har fået en opgave her som jeg er lidt i tvivl om hvordan skal gribes an. Søger ikke hjælp til svaret, men mere hjælp til hvor jeg skal starte henne.

Opgaven lyder:

 

Når en ion med ladningen q accelereres gennem en spændningsforskel U i et time-of-flight-massespektrometer, opnår den en kinetisk energi, som er lig med U*q. Ionen opnår derved en hastighed v givet ved:

 

1/2mv^2 = U*q

 

Opgaven: 

Isoler hastigheden v i ovenstående ligning, og vis, at hvis ionen derefter gennemflyver en strækning L, er flyvetiden t givet ved:

t= L/kvadratrod(2*U) * kvadratrod(m/q)

 

Jeg har isoleret v, og fået resultatet: v = sqrt(2)*sqrt(m*u*q)/m

Er dette korrekt?

 

Nu ved jeg så ikke hvordan selve opgaven skal gribes an. Skal jeg lade ionen være 1 eller x, og antage at den flyver en strækning på x antal meter og derefter udregne hastigheden? Eller skal jeg bare regne med bogstaver?

 

På forhånd tak.

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. april 2012 af peter lind

Det er korrekt. Til det andet spørgsmål skal du bruge v=L/t


Svar #2
02. april 2012 af knasfunky (Slettet)

Hej Peter,

 

Tak for dit svar.

 

Nu kommer spørgsmål c som også volder lidt problemer:

 

Beregn flyvetiden for en enkeltladet ion af O-18.

 

Er vi enige om at jeg mangler nogle oplysninger for at kunne beregne det?

 

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. april 2012 af peter lind

Jeg ved ikke hvilken oplysninger du har, så det kan jeg ikke svare på. Du skal bruge spændning og længde, hvilket burde stå i opgaven. Ladningen er en elementartladning og massen af et iltatom kan du begge slå op i en tabel eller din bog.


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. april 2012 af mathon

 

                            18 u = 2,98897·10-26 kg

                            v = √((2·U) · (1,60218·10-19 C) / (2,98897·10-26 kg))


Svar #5
03. april 2012 af knasfunky (Slettet)

Mathon:

 

Hvordan kan det beregnes ud fra de oplysninger jeg gav? Jeg tænkte nemlig ligesom Peter at jeg skulle bruge en spænding og længde. Og den står også i opgaven over denne opgave, denne opgave hentyder dog ikke til at jeg skal bruge opgaven over?

 

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. april 2012 af mathon

du skal bruge
            
        spændingen U
                              i
                                              
                                            v = √((2·U) · (1,60218·10-19 C) / (2,98897·10-26 kg))

       og
       fligtht-længden L
                               
i

                                            t = L / v
 


Skriv et svar til: Kernefysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.